Spis treści
Kawa podawana jest najczęściej z łyżeczką cukru lub śmietanki, ale mało kto myśli, by podać ją z masłem orzechowym. Musimy przyznać, że to dość niezwykłe połączenie, lecz warto je wprowadzić do swojej „kawowej” rutyny, gdyż ma mnóstwo pozytywnych skutków!
Jeśli regularnie rezygnujesz ze śniadania na rzecz kawy, zrób ją w zdrowszej wersji. Taki napój będzie podwójną dawką energii, gdyż kofeina połączona z tłuszczem jest dla nas niczym energetyk. Ponadto kawa z masłem orzechowym będzie niezwykle sycąca.
Mało orzechowe to bardzo zdrowy produkt, jednak nie każdy jest fanem jego smaku. Orzechowy wyrób ma niski indeks glikemiczny, a większość węglowodanów zawartych w orzechach są złożone, które zostają stopniowo rozkładane przez organizm. Wiele osób boi się tłuszczu zawartego w produkcie, jednak nie ma tutaj powodu do obaw. Masło jest złożone w większości ze „zdrowych tłuszczy” i nie wpływają one na poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto jest bogate w białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby okładu krążenia.
kawa z masłem orzechowym
Sposób przygotowania
- Jeśli pijesz czarną kawę, wystarczy, że przelejesz ją do garnka i dorzucisz masło orzechowe, a następnie będziesz ją podgrzewał na minimalnym ogniu, by masło orzechowe się rozpuściło.
- Jeśli wybierasz opcje z mlekiem, musisz podgrzać mleko w małym garnku i dodać masło orzechowe, a następnie mieszać aż masło się rozpuści. Możesz spienić takie mleko w szklance i dolać czarną kaw
Składniki
na 1 porcja
- 1/2 szklanka kawa
- 1/3 szklanka mleko migdałowe (opcjonalnie)
- 2 łyżka masło orzechowe (bez kawałków orzechów)