w

Jak gotować kukurydzę w kolbie by była soczysta?

Kukurydza w tym okresie to prawdziwy rarytas. Kolby można dostać w większości sklepów, ich cena również wypada przystępnie. Gotując warzywo, chcemy, by było wyjątkowo soczyste, aby to zrobić, wystarczy trzymać się kilku złotych zasad. Skusisz się?
Soczysta, słodka kukurydza jest nie lada rarytasem, a przyrządzenie jej nie będzie wcale takie trudne!
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od oczyszczenia kolb z włosków i liści. Następnie włóż je do garnka z zimną wodą, kukurydza ma swobodnie pływać po wierzchu.
  • Dodajemy cukier i przykrywamy naczynie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10-15 minut. Na bieżąco sprawdzamy miękkość warzyw.
  • Podajemy polaną masłem i oprószona solą.

Składniki

na 6 sztuk

Wartości odżywcze Zobacz

Gotowana kukurydza
Na porcję przypada:
Kalorie
8.7
Tłuszcze
 
0.02
g
0
%
Węglowodany
 
2.2
g
1
%
Błonnik
 
0.02
g
0
%
Białka
 
0.03
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.