w

Jak gotować kukurydzę w kolbie by była soczysta?

Gotowana kukurydza

Kukurydza w tym okresie to prawdziwy rarytas. Kolby można dostać w większości sklepów, ich cena również wypada przystępnie. Gotując warzywo, chcemy, by było wyjątkowo soczyste, aby to zrobić, wystarczy trzymać się kilku złotych zasad. Skusisz się?
Soczysta, słodka kukurydza jest nie lada rarytasem, a przyrządzenie jej nie będzie wcale takie trudne!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Zacznij od oczyszczenia kolb z włosków i liści. Następnie włóż je do garnka z zimną wodą, kukurydza ma swobodnie pływać po wierzchu.
  • Dodajemy cukier i przykrywamy naczynie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10-15 minut. Na bieżąco sprawdzamy miękkość warzyw.
  • Podajemy polaną masłem i oprószona solą.

Składniki

na 6 sztuk

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli