w

Gulasz z udek drobiowych z gnocchi i pieczarkami

Gulasz z udek

Gulasz dość nietypowy dla naszego polskiego podniebienia, gdyż zawiera gnocchi, czyli ciekawe włoskie kluseczki. Ostatnio stały się dostępne w wielu sklepach, wiec warto je wypróbować w swojej kuchni. Są błyskawiczne do przygotowania, a ich smak uzupełni większość dań.
Smaczny obiad z dodatkiem mięsa i warzyw dla całej twojej rodziny!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Mięso z udek kroimy na małe kawałki i doprawiamy przyprawą kebab gyros, polewamy olejem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Na oleju szklimy pokrojoną cebulkę, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy i dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i czekamy, aż grzyby puszczą wodę. Nadmiar wody musi odparować, po tym wrzucamy mięso i smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchew oraz paprykę. Podsmażamy składniki i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykrycie przez 30 minut. Jeśli chcesz zagęścić sos, odlej odrobinę płynu i rozmieszaj go z łyżeczką mąki ziemniaczanej, a następnie dolej do gulaszu.
  • Pod koniec duszenia nastaw wodę, a gdy będzie wrzeć, ugotuj gnocchi według zaleceń producenta. Podawaj kluski z gulaszem.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli