Spis treści
Gulasz z udek
Gulasz dość nietypowy dla naszego polskiego podniebienia, gdyż zawiera gnocchi, czyli ciekawe włoskie kluseczki. Ostatnio stały się dostępne w wielu sklepach, wiec warto je wypróbować w swojej kuchni. Są błyskawiczne do przygotowania, a ich smak uzupełni większość dań. Smaczny obiad z dodatkiem mięsa i warzyw dla całej twojej rodziny!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Sposób przygotowania
- Mięso z udek kroimy na małe kawałki i doprawiamy przyprawą kebab gyros, polewamy olejem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Na oleju szklimy pokrojoną cebulkę, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy i dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i czekamy, aż grzyby puszczą wodę. Nadmiar wody musi odparować, po tym wrzucamy mięso i smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchew oraz paprykę. Podsmażamy składniki i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykrycie przez 30 minut. Jeśli chcesz zagęścić sos, odlej odrobinę płynu i rozmieszaj go z łyżeczką mąki ziemniaczanej, a następnie dolej do gulaszu.
- Pod koniec duszenia nastaw wodę, a gdy będzie wrzeć, ugotuj gnocchi według zaleceń producenta. Podawaj kluski z gulaszem.
Składniki
na 5 porcji
- 600 g mięso z udek kurczaka
- 500 g pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka marchew
- 2 ząbek czosnek
- 2 łyżeczka przyprawa gyros
- szczypta pieprz
- szczypta sól
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka lubczyk suszony
- 3 - 4 łyżka olej
- 500 ml bulion warzywny
- 1 opakowanie gnocchi
Zobacz