Spis treści
Gruszki w syropie
Gruszki to fantastyczne owoce, które po zawekowaniu w dalszym ciągu mają dobrą sprężystą konsystencję. Można z nich przygotować pyszne desery, dodać je do ciasta lub zjeść prosto ze słoika. Dania wytrawne np. pieczenie lubią towarzystwo słodkich owoców.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Gruszki obierz, przekrój na pół i wyciągnij nasiona. Skrop owoce sokiem z cytryny.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
- Włóż gruszki do wody i gotuj przez 8-10 minut.
- Powkładaj owoce do wyparzonych słoików.
- Zagotuj syrop ponownie i powlewaj do słoików. Odstaw do góry dnem, aż całość wystygnie.
Składniki
na słoików
- 8 sztuka gruszki (duże i twarde owoce)
- 1 litr woda
- 500 g cukier
- 1 sztuka cytryna
- 2 łyżeczka kwasek cytrynowy
- 1 łyżeczka goździki
- 1 sztuka cynamon laska
Wartości odżywcze
Gruszki w syropie
Na porcję przypada:
Kalorie
400.5
Tłuszcze
0.4
g
1
%
Węglowodany
102.6
g
34
%
Błonnik
1.1
g
5
%
Białka
0.3
g
1
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz