Spis treści
Pewnie grochówka kojarzy ci się ze słynną wojskową zupą. Złap przepis na prostą zupę, która świetni rozgrzewa, a przy tym jest bardzo sycąca.
Czy wiecie, że po uroczystej przysiędze w wojsku podaje się gorącą zupę grochową dla rodzin żołnierzy? Grochówka to sycąca zupa gotowana na różnego rodzaju mięsa i słoniny. Aby podbić smak zupy, dodajemy aromatyczne przyprawy jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Wypróbuj przepis na grochówkę wojskową.
Wojskowa grochówka
Sposób przygotowania
- Groch namaczamy przez całą noc.
- Do garnka wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody, gdy zacznie wrzeć, dodajemy groch, pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu.
- W tym czasie podsmażamy boczek na patelni i dodajemy do garnka z zupą.
- Zupę gotujemy około godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek. Gotujemy, aż zmiękną i podajemy.
Składniki
na porcji
- 2 szklanka groch
- 1 kg kości schabu
- 300 g boczek
- 300 g kiełbasa
- 4 liść laurowy
- 2 łyżka majeranek
- 1 pietruszka
- 2 łyżka vegeta
- 1 szczypta pieprz
- 4 ziele angielskie
- 2 ząbek czosnek
- 5 ziemniaki
Jeden komentarz