Spis treści
Golonka z indyka
"Jak golonka to jedynie wieprzowa" – słyszeliście kiedyś takie stwierdzenie? Mimo że mięso jest wyjątkowo pyszne, wrażliwe żołądki mogą sobie nie poradzić z tym cięzkim daniem. Jako zamiennik możemy wypróbować indycze mięso, które po odpowiednim przprawieniu będzie równie pyszne.
Czas całkowity 8 godz.
Czas przygotowywania 6 godz.
Czas gotowania 2 godz.
Sposób przygotowania
- Do miski wlewamy olej i dodajemy tymianek, paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy marynatę i dodajemy do miski pojedyńczo golonki, obtaczamy w przykrawach i układamy na talerzu, a następnie wstawiamy mięso do lodówki na parę godzin, lub nawet całą noc.
- Po czasie układamy golonkę w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojoną cebulkę i podlewamy całość wodą. Pieczemy w 180*C pod przykryciem przez godzinę, a następnie bez przez 30 minut, co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.
- Podajemy z ziemniakami i surówką.
Składniki
na 4 porcje
- 4 sztuka golonka z indyka
- 2 sztuka cebula
- 5 łyżka olej
- 0,5 łyżeczka sól
- 3 ząbki czosnek
- 1/3 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 szczypta papryka ostra mielona
Zobacz