w

Golonka z indyka. Lżejsza wersja wieprzowego przysmaku

Golonka z indyka

"Jak golonka to jedynie wieprzowa" – słyszeliście kiedyś takie stwierdzenie? Mimo że mięso jest wyjątkowo pyszne, wrażliwe żołądki mogą sobie nie poradzić z tym cięzkim daniem. Jako zamiennik możemy wypróbować indycze mięso, które po odpowiednim przprawieniu będzie równie pyszne.
Czas całkowity 8 godz.
Czas przygotowywania 6 godz.
Czas gotowania 2 godz.

Sposób przygotowania

  • Do miski wlewamy olej i dodajemy tymianek, paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy marynatę i dodajemy do miski pojedyńczo golonki, obtaczamy w przykrawach i układamy na talerzu, a następnie wstawiamy mięso do lodówki na parę godzin, lub nawet całą noc.
  • Po czasie układamy golonkę w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojoną cebulkę i podlewamy całość wodą. Pieczemy w 180*C pod przykryciem przez godzinę, a następnie bez przez 30 minut, co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.
  • Podajemy z ziemniakami i surówką.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli