Spis treści
Chałka
Moje ulubione śniadanie to pieczywo z dodatkami, raz na słono, raz na słodko. Tym razem stawiam na chałkę w wersji fit, która można podawać z ulubionym kremem, owocami oraz kawą. Pieczywo zachowa świeżość na długo, a ty będziesz mogła się cieszyć pysznym śniadaniem z domowym smakołykiem.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej drożdże. Następnie dodaj do miski: miód, olej oraz jajka. Wymieszaj mokre składniki.
- Do miski przesiej mąkę i sól, a następnie przy pomocy kuchennego robota wyrabiaj ciasto. Miskę z ciastem odstaw na godzinę by wyrosło.
- Ciasto zagnieć i podziel na trzy równe części, z każdej uformuj wałek na długość 50 cm. Z pasków zapleć warkocz, końce zawiń pod spód i ustaw na blaszce do pieczenia. Nakryj całość ścierką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180* przez 25 minut.