Spis treści
Dżem z dzikiego bzu
Dzisiejszy przepis dedykujemy osobom, które mają dostęp do krzewu czarnego bzu. Kojarzymy go również pod nazwą "dziki bez" bo rośnie, w okolicach polnych dróg i lasów. Na wiosnę odznacza się pięknymi, białymi kwiatami, a latem kiściami czarnych owoców.Jeśli kojarzysz taki krzak w swojej okolicy, wiedz że owoce są jadalne i można z nich robić przepyszne przetwory na zimę. Przepis zawiera jedynie 5 składników i nie wymaga wiele czasu przy produkcji. Kwaskowaty dżem możesz użyć jako dodatek do pieczywa, jak i przełożyć placka. Wybór należy do ciebie!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Bez wypłucz i wrzuć do garnka, dodaj starte jabłko i wodę. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut.
- Kiedy owoce będą miękkie możesz potraktować je blenderem, jeśli chcesz by dżem miał gładką konsystencję.
- Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 15 minut. Ściągnij garnek z gazu i dolej sok z jednej cytryny. Zamieszaj i wkładaj gorący dżem do słoików. Postaw je do góry dnem i odczekaj aż będą chłodne.
Składniki
na 2 słoiki
- 800 g czarny bez (owoce)
- 200 g jabłko
- 200 g cukier
- 100 ml woda
- 1 sztuka sok z cytryny
Zobacz