w

Dżem z dzikiego bzu i jabłek. Ma bardzo ciekawy smak

Dżem z dzikiego bzu

Dzisiejszy przepis dedykujemy osobom, które mają dostęp do krzewu czarnego bzu. Kojarzymy go również pod nazwą "dziki bez" bo rośnie, w okolicach polnych dróg i lasów. Na wiosnę odznacza się pięknymi, białymi kwiatami, a latem kiściami czarnych owoców.
Jeśli kojarzysz taki krzak w swojej okolicy, wiedz że owoce są jadalne i można z nich robić przepyszne przetwory na zimę. Przepis zawiera jedynie 5 składników i nie wymaga wiele czasu przy produkcji. Kwaskowaty dżem możesz użyć jako dodatek do pieczywa, jak i przełożyć placka. Wybór należy do ciebie!
Sponsorowane
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 25 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Bez wypłucz i wrzuć do garnka, dodaj starte jabłko i wodę. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut.
  • Kiedy owoce będą miękkie możesz potraktować je blenderem, jeśli chcesz by dżem miał gładką konsystencję.
  • Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 15 minut. Ściągnij garnek z gazu i dolej sok z jednej cytryny. Zamieszaj i wkładaj gorący dżem do słoików. Postaw je do góry dnem i odczekaj aż będą chłodne.

Składniki

na 2 słoiki

Wartości odżywcze

Dżem z dzikiego bzu
Na porcję przypada:
Kalorie
732.3
Tłuszcze
 
2.5
g
4
%
Węglowodany
 
188
g
63
%
Błonnik
 
30.4
g
127
%
Białka
 
3
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli