Spis treści
Bułeczki z porzeczkami i kruszonką
Domowe bułeczki drożdżowe będą idealnym śniadaniem na słodko zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Domowa produkcja jest pozbawiona zbędnych spulchniaczy i konserwantów. Wiesz, co jesz i czy dane produkty sprzyjają twojej diecie. Jeśli nie lubisz porzeczek, możesz śmiało zamienić je na inne owoce. Polecamy te sezonowe, które będą najwyższej jakości.
Czas całkowity 3 godz. 55 min.
Czas przygotowywania 3 godz. 30 min.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- Weź duży garnek i wlej ciepłe mleko, pokruszone drożdże, rum, cukier i łyżkę mąki. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut by drożdże podwoiły objętość.
- Po tym czasie dosyp resztę mąki, dodaj sól, żółtka oraz miękką margarynę. Wszystko ucieramy na gładką masę. Powinna być klejące, ale zwarte. Odstaw nakryte ciasto na trzy godziny w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto będzie wyrastać, zajmij się kruszonką. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze części i uformuj bułeczki. Na środku zrób wgłębienie i dorzuć porzeczki i posyp je odrobiną cukru. Wyciągnij ciasto z zamrażarki i zetrzyj kruszonkę na tarce. Posyp bułeczki i odstaw na bok.
- Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz bułki 25 minut.
Jeśli nie lubisz porzeczek, możesz je zamienić na wiśnie lub śliwki.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągu w pomieszczeniu.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągu w pomieszczeniu.
Jeden komentarz