w

Drożdżówki z kruszonką i porzeczkami, znacznie zdrowsze od sklepowych

Domowe bułeczki drożdżowe będą idealnym śniadaniem na słodko zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Domowa produkcja jest pozbawiona zbędnych spulchniaczy i konserwantów. Wiesz, co jesz i czy dane produkty sprzyjają twojej diecie.
Jeśli nie lubisz porzeczek, możesz śmiało zamienić je na inne owoce. Polecamy te sezonowe, które będą najwyższej jakości.
Sponsorowane
Czas całkowity 3 godziny 55 minuty
Czas przygotowywania 3 godziny 30 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź duży garnek i wlej ciepłe mleko, pokruszone drożdże, rum, cukier i łyżkę mąki. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut by drożdże podwoiły objętość.
  • Po tym czasie dosyp resztę mąki, dodaj sól, żółtka oraz miękką margarynę. Wszystko ucieramy na gładką masę. Powinna być klejące, ale zwarte. Odstaw nakryte ciasto na trzy godziny w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto będzie wyrastać, zajmij się kruszonką. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę.
  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze części i uformuj bułeczki. Na środku zrób wgłębienie i dorzuć porzeczki i posyp je odrobiną cukru. Wyciągnij ciasto z zamrażarki i zetrzyj kruszonkę na tarce. Posyp bułeczki i odstaw na bok.
  • Nagrzej piekarnik do 180*C i piecz bułki 25 minut.
Jeśli nie lubisz porzeczek, możesz je zamienić na wiśnie lub śliwki.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągu w pomieszczeniu.

Składniki

na 12 bułek

Ciasto drożdżowe

Kruszonka

dodatki

Wartości odżywcze Zobacz

Bułeczki z porzeczkami i kruszonką
Na porcję przypada:
Kalorie
321.5
Tłuszcze
 
12.8
g
20
%
Węglowodany
 
44.6
g
15
%
Błonnik
 
2.9
g
12
%
Białka
 
7.3
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz