Spis treści
Drożdżówki z wiśniami
Domowe bułeczki śniadaniowe z pysznym wiśniowym nadzieniem znikną szybciej niż się spodziewasz! Zrezygnuj z kupnych drożdżówek napakowanych mnóstwem konserwantów i cukru.Choć częściej widujemy te z ciasta francuskiego, drożdżowe są równie dobre, a ich przygotowanie zajmie nam maksymalnie godzinę.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn. Podgrzej 100 ml mleka i dorzuć drożdże, dodaj łyżkę cukru i zamieszaj. Odstaw zaczyn na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj zaczyn, wlej resztę mleka i jajka, dolej podgrzany miód. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, dolej roztopione masło, ponownie zamieszaj. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i poczekaj aż ciasto wyrośnie.
- Gdy ciasto wyrośnie, urwij kawałek ciasta i uformuj z niego kulkę. Rozpłaszcz ciasto i wrzuć do środka drylowane wiśnie, a następnie posyp odrobiną cukru.
- Sklej dokładnie brzegi ciasta.
- Tak przygotowane bułeczki nasmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego o 160*C na 15 - 20 minut.