w

Drożdżowe bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Domowe bułeczki śniadaniowe z pysznym wiśniowym nadzieniem znikną szybciej niż się spodziewasz! Zrezygnuj z kupnych drożdżówek napakowanych mnóstwem konserwantów i cukru.
Choć częściej widujemy te z ciasta francuskiego, drożdżowe są równie dobre, a ich przygotowanie zajmie nam maksymalnie godzinę.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn. Podgrzej 100 ml mleka i dorzuć drożdże, dodaj łyżkę cukru i zamieszaj. Odstaw zaczyn na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość.
  • Do miski przesiej mąkę i dodaj zaczyn, wlej resztę mleka i jajka, dolej podgrzany miód. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, dolej roztopione masło, ponownie zamieszaj. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i poczekaj aż ciasto wyrośnie.
  • Gdy ciasto wyrośnie, urwij kawałek ciasta i uformuj z niego kulkę. Rozpłaszcz ciasto i wrzuć do środka drylowane wiśnie, a następnie posyp odrobiną cukru.
  • Sklej dokładnie brzegi ciasta.
  • Tak przygotowane bułeczki nasmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego o 160*C na 15 - 20 minut.

Składniki

na 10 bułek

Wartości odżywcze Zobacz

Drożdżówki z wiśniami
Na porcję przypada:
Kalorie
256.7
Tłuszcze
 
2.5
g
4
%
Węglowodany
 
51
g
17
%
Błonnik
 
2.4
g
10
%
Białka
 
7.6
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.