w

Drożdżowe bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Drożdżówki z wiśniami

Domowe bułeczki śniadaniowe z pysznym wiśniowym nadzieniem znikną szybciej niż się spodziewasz! Zrezygnuj z kupnych drożdżówek napakowanych mnóstwem konserwantów i cukru.
Choć częściej widujemy te z ciasta francuskiego, drożdżowe są równie dobre, a ich przygotowanie zajmie nam maksymalnie godzinę.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn. Podgrzej 100 ml mleka i dorzuć drożdże, dodaj łyżkę cukru i zamieszaj. Odstaw zaczyn na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość.
  • Do miski przesiej mąkę i dodaj zaczyn, wlej resztę mleka i jajka, dolej podgrzany miód. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, dolej roztopione masło, ponownie zamieszaj. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i poczekaj aż ciasto wyrośnie.
  • Gdy ciasto wyrośnie, urwij kawałek ciasta i uformuj z niego kulkę. Rozpłaszcz ciasto i wrzuć do środka drylowane wiśnie, a następnie posyp odrobiną cukru.
  • Sklej dokładnie brzegi ciasta.
  • Tak przygotowane bułeczki nasmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego o 160*C na 15 - 20 minut.

Składniki

na 10 bułek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli