w

Domowy żurek z chrzanem. Łatwy przepis krok po kroku

Żurek to bardzo ciekawa zupa, którą można modyfikować na wiele sposobów. Część osób je ją tylko w okresie wielkanocnym, gdzie podaje ją z największą starannością o każdy szczegół. W moim domu żurek był zupą dopasowaną się do sytuacji. W czasie świąt podawany z dużą ilością chrzanu i białej kiełbasy, a na co dzień już w lekko okrojonej wersji z dodatkiem chleba. Są i tacy co nie wyobrażają sobie żurku bez ziemniaków, ja wolę rzadkie zupy, więc pomijam ten krok, ale wy śmiało możecie je dodać.
To jaki żurek akurat jemy jest związane z regionem w jakim się wychowaliśmy. Różni się on wywarem na którym go zrobiono, dodatkiem boczku czy rodzajem kiełbasy. Nie zdziw się, jeśli zjesz kompletnie inny żurek na mazowszu niż na pomorzu.
Żurek z tego przepisu będzie dość ostry, więc jeśli nie lubisz tak mocnego smaku, dodaj mniej chrzanu i czosnku.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz boczek. Podsmażamy lekko i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Bulion podgrzewamy i dorzucamy zawartość patelni, gotujemy przez 20 minut.
  • Po tym czasie kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy kolejne 20 minut.
  • Dolej zakwas i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj majeranek, starty chrzan, sól i pieprz.
  • Zupę ściągnij z ognia, odlej odrobinę wywaru do szklanki i zahartuj śmietankę. Dolej śmietanę i zamieszaj. Zupę podawaj pokrojonym ugotowanym jajkiem oraz świeżym chlebem.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Żurek z chrzanem
Na porcję przypada:
Kalorie
805
Tłuszcze
 
63.8
g
98
%
Węglowodany
 
23.7
g
8
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
32.8
g
66
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.