Spis treści
Żurek z chrzanem
Żurek to bardzo ciekawa zupa, którą można modyfikować na wiele sposobów. Część osób je ją tylko w okresie wielkanocnym, gdzie podaje ją z największą starannością o każdy szczegół. W moim domu żurek był zupą dopasowaną się do sytuacji. W czasie świąt podawany z dużą ilością chrzanu i białej kiełbasy, a na co dzień już w lekko okrojonej wersji z dodatkiem chleba. Są i tacy co nie wyobrażają sobie żurku bez ziemniaków, ja wolę rzadkie zupy, więc pomijam ten krok, ale wy śmiało możecie je dodać.To jaki żurek akurat jemy jest związane z regionem w jakim się wychowaliśmy. Różni się on wywarem na którym go zrobiono, dodatkiem boczku czy rodzajem kiełbasy. Nie zdziw się, jeśli zjesz kompletnie inny żurek na mazowszu niż na pomorzu.Żurek z tego przepisu będzie dość ostry, więc jeśli nie lubisz tak mocnego smaku, dodaj mniej chrzanu i czosnku.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 50 min.
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz boczek. Podsmażamy lekko i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Bulion podgrzewamy i dorzucamy zawartość patelni, gotujemy przez 20 minut.
- Po tym czasie kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy kolejne 20 minut.
- Dolej zakwas i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj majeranek, starty chrzan, sól i pieprz.
- Zupę ściągnij z ognia, odlej odrobinę wywaru do szklanki i zahartuj śmietankę. Dolej śmietanę i zamieszaj. Zupę podawaj pokrojonym ugotowanym jajkiem oraz świeżym chlebem.
Składniki
na 5 porcji
- 2 l bulion mięsny
- 500 ml zakwas żytni
- 3 sztuka kiełbasa biała (surowe)
- 200 g boczek wędzony
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżeczka chrzan
- 2 ząbek czosnek
- 20 ml śmietana 30%
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 4 sztuka jajko (ugotowane na twardo)
Zobacz
Jeden komentarz