w

Domowe żelki dla dzieci. Smaczne i znacznie zdrowsze od tych sklepowych

Domowe żelki

Mięciutkie, owocowe żelki to raj dla dzieci i tym samym koszmar dla mam. Lepiej nie czytać składów, gdyż spotkamy się z całą tablicą mendelejewa. Co zrobić, gdy dziecko prosi o paczkę żelek, a ty nie chcesz się ugiąć, ale tym samym wiesz, że skończy się to długim płaczem… spróbuj wykonać żelki w domu, nawet wiemy skąd możesz wziąć przepis!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Wlej sok do rondelka i podgrzej na małym ogniu. Wsyp żelatynę i wymieszaj. Pozostaw mieszankę na 10 minut do napęcznienia. Gdy tak się stanie, dolej sok z cytryny i podgrzej na małym ogniu.
  • Podgrzewamy aż się rozpuści i dosypujemy cukier. Galaretkę przelewamy do formy na pralinki (lub lód) i ostawiamy do wystudzenia. Gdy żelki będą chłodne, możemy wstawić je do lodówki na godzinę by dobrze stężały.

Składniki

na 10 żelek

Wartości odżywcze

Domowe żelki
Na porcję przypada:
Kalorie
15.1
Tłuszcze
 
0.02
g
0
%
Węglowodany
 
1.8
g
1
%
Błonnik
 
0.03
g
0
%
Białka
 
2.1
g
4
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli