Spis treści
Domowe żelki
Mięciutkie, owocowe żelki to raj dla dzieci i tym samym koszmar dla mam. Lepiej nie czytać składów, gdyż spotkamy się z całą tablicą mendelejewa. Co zrobić, gdy dziecko prosi o paczkę żelek, a ty nie chcesz się ugiąć, ale tym samym wiesz, że skończy się to długim płaczem… spróbuj wykonać żelki w domu, nawet wiemy skąd możesz wziąć przepis!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Wlej sok do rondelka i podgrzej na małym ogniu. Wsyp żelatynę i wymieszaj. Pozostaw mieszankę na 10 minut do napęcznienia. Gdy tak się stanie, dolej sok z cytryny i podgrzej na małym ogniu.
- Podgrzewamy aż się rozpuści i dosypujemy cukier. Galaretkę przelewamy do formy na pralinki (lub lód) i ostawiamy do wystudzenia. Gdy żelki będą chłodne, możemy wstawić je do lodówki na godzinę by dobrze stężały.
Składniki
na żelek
- 100 ml sok owocowy
- 6 łyżeczka żelatyna
- 1 łyżeczka cukier
- 2 łyżka sok z cytryny
Wartości odżywcze
Domowe żelki
Na porcję przypada:
Kalorie
15.1
Tłuszcze
0.02
g
0
%
Węglowodany
1.8
g
1
%
Błonnik
0.03
g
0
%
Białka
2.1
g
4
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.