w

Domowa galaretka z owocami. Już nie kupisz tej sklepowej

Domowa galaretka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a smak o niebo lepszy o tej kupnej, która z owocami ma mało wspólnego. Ten deser ma same zalety: jest tani, smaczny i zdrowy. Sprawdź czego potrzebujesz do przygotowania galaretki!

Domowa galaretka z owocami

Galaretka to deser idealny na lato, można ją mocno schłodzić przez co stanie się orzeźwiająca. Dlaczego nauczyliśmy się przygotowywać ją z torebki, skoro przepis jest taki prosty? Być może to kwestia lenistwa, jednak gwarantujemy, że ta zrobiona od podstaw jest równie dobra, a może i nawet lepsza. W tym przepisie podbijemy jej wartość odżywczą dodając świeże owoce.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Żelatynę wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody i odstaw. Sok podgrzej w rondelku i dodaj żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści. Dolej sok z cytryny.
  • Jeśli sok jest dla Ciebie zbyt kwaśny dodaj 2 łyżki cukru.
  • Do miseczek wsyp owoce, zalej sokiem z żelatyną i odłóż do lodówki by stężała.
Jeśli nie lubisz żelatyny, zastąp ją wegańskim odpowiednikiem agar, działają w ten sam sposób.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli