Spis treści
Upał doskwiera, marzysz o zimnych lodach czekoladowych a sklep znajduje się parę kilometrów dalej? Ten scenariusz brzmi bardzo przygnębiająco. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się domowe lody, do których potrzebujesz zaledwie 5 składników!
Lody czekoldowe
Sposób przygotowania
- Pokrusz czekoladę deserową i mleczną. W garnku podgrzej mleko zagęszczone i dodaj czekoladę, a następnie mieszaj aż do rozpuszczenia.
- Rozpuszczoną czekoladę odstaw do ostudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru w trakcie ubijania.
- Ubitą śmietankę dodawaj do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszaj szpatułką, tak by krem zachował puszystość.
- Krem przelej do naczynia i wstaw do lodówki. Schładzaj do momeniu zmrożenia śmietanki.
Składniki
na 5 porcji
- 300 g czekolada
- 150 g czekolada gorzka
- 270 ml mleko zagęszczone
- 450 ml śmietana 36%
- 5 łyżka cukier
Jeden komentarz