w

Schabowy po mediolańsku. Sekret tkwi w panierce

Kotlety mediolańskie robi się z górki cielęcej, ale równie dobrze można tak przyrządzić kotleta schabowego. Będzie on niezwykle chrupiący, a wszystko za sprawą odpowiedniej panierki i sposobu smażenia.

Schabowy po mediolańsku

Gruba panierka i obfite smażenie sprawia, że kotlety są niesamowicie chrupkie. Warto wypróbować ten pomysł w swojej kuchni. Daj znać domownikom, że dziś na talerzach będzie królować włoskie danie!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem, ale nie zmieniamy jego grubości. Następnie mięso oprószamy solą i pieprzem.
  • W misce rozbijamy jajko a na talerzu wysypujemy mąkę tartą.
  • Mięso obtaczasz w bułce, następnie w jajku i kolejny raz w bułce. Czynność powtarzamy dwa razy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła klarowanego i kładziemy kolety na rozgrzany ogień.
  • Smaż z każdej strony ok 8-10 min, aż panierka będzie brązowa.

Składniki

na 4 kotlety

Wartości odżywcze

Schabowy po mediolańsku
Na porcję przypada:
Kalorie
419.1
Tłuszcze
 
31.1
g
48
%
Węglowodany
 
0.2
g
0
%
Białka
 
33.1
g
66
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli