Spis treści
Kotlety mediolańskie robi się z górki cielęcej, ale równie dobrze można tak przyrządzić kotleta schabowego. Będzie on niezwykle chrupiący, a wszystko za sprawą odpowiedniej panierki i sposobu smażenia.
Schabowy po mediolańsku
Sposób przygotowania
- Schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem, ale nie zmieniamy jego grubości. Następnie mięso oprószamy solą i pieprzem.
- W misce rozbijamy jajko a na talerzu wysypujemy mąkę tartą.
- Mięso obtaczasz w bułce, następnie w jajku i kolejny raz w bułce. Czynność powtarzamy dwa razy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła klarowanego i kładziemy kolety na rozgrzany ogień.
- Smaż z każdej strony ok 8-10 min, aż panierka będzie brązowa.
Składniki
na 4 kotlety
- 4 kotlet schabowy (z kostką o grubości 2 cm)
- sól
- pieprz
- szklanka bułka tarta
- 3-4 jajko
- 5 łyżka masło klarowane (do smażenia)
Jeden komentarz