w

Dawna receptura na leniwe pierogi z 1895 roku. Wystarczy 4 składniki

Pierogi leniwe to miękkie, puszyste kluski o wyraźnym smaku sera. Szokujące jest to, że potrzebujesz zaledwie 4 składników do ich przygotowania. Kiedy podasz je do obiadu, znikną nim się obejrzysz.

Leniwe pierogi

Prosty obiad z tego, co akurat masz w lodówce. Takie pierogi możesz podawać z wybranymi dodatkami, my polecamy: zeszkloną cebulkę, tzatzyki, śmietanę.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • W dużym garnku gotujemy wodę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę. Twaróg rozdrabniamy, wrzucamy do miski i łączymy z masłem i żółtkami.
  • Bierzemy wcześniej przygotowaną pianę i zagniatamy ciasto, dodajemy mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie. Pamiętajmy że zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twarde.
  • Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i kroimy na małe kawałki. Gotujemy we wrzątku aż do wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli