Spis treści
Cukinia ma akurat swój sezon i jest w naprawdę dobrej cenie. Warto zrobić zapasy warzywa i poddać obróbce termicznej tak, by można było się nim cieszyć podczas zimowego okresu. Możesz ją zamrozić, zrobić dżem czy przetwory do słoików, ale czy słyszałeś o tym by marynować cukinię w zalewie curry? Jeśli nie, sprawdź koniecznie ten przepis!
Cukinia w zalewie curry
Sposób przygotowania
- Umyj cukinie i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w grubsze plastry.
- Rozłoż umyte i wyparzone słoiki, do każdego wkładaj liść selera, plaster cebuli i 1/3 łyżki nasion gorczycy.
- Upychamy cukinię do słoików. Gotujemy wodę i gdy ta już zacznie wrzeć dodajemy cukier, sól i przyprawę curry. Mieszamy i gotujemy 2 minuty, wlewamy ocet i grzejemy 30 sekund, po czym całość ściągamy z ognia.
- Gorącą zalewę przelewamy do słoików, po czym mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki przestygną przenosimy je do spiżarni.
Składniki
na 5 słoików
składniki
- 2,5 kg cukinia (najlepiej młoda i nieduża)
- 1 cebula (duża)
- 5 liście seler
- 2 łyżka gorczyca biała
zalewa
- 400 g cukier
- 4 szklanka woda
- 1 szklanka ocet spirytusowy (10%)
- 1,5 łyżka sól
- 2 łyżeczka curry