w

Cukinia w zalewie curry. Lepsza od kiszonych ogórków

Cukinia ma akurat swój sezon i jest w naprawdę dobrej cenie. Warto zrobić zapasy warzywa i poddać obróbce termicznej tak, by można było się nim cieszyć podczas zimowego okresu. Możesz ją zamrozić, zrobić dżem czy przetwory do słoików, ale czy słyszałeś o tym by marynować cukinię w zalewie curry? Jeśli nie, sprawdź koniecznie ten przepis!

Cukinia ma swoje wierne grono fanów, którzy będą starali się skorzystać z niej jak najlepiej tylko potrafią. Przecież nie schowasz jej w piwnicy, w nadziei, że dotrwa do zimy. Na taki scenariusz nie ma co liczyć, natomiast są inne sposoby na zakonserwowanie cukinii, a jednym z nich będzie marynowanie. Zalewa curry z tego przepisu będzie podkreślać naturalną słodycz warzywa i doda mnóstwa smaku i aromatu, a słoiki zostaną z nami na długo.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Umyj cukinie i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w grubsze plastry.
  • Rozłoż umyte i wyparzone słoiki, do każdego wkładaj liść selera, plaster cebuli i 1/3 łyżki nasion gorczycy.
  • Upychamy cukinię do słoików. Gotujemy wodę i gdy ta już zacznie wrzeć dodajemy cukier, sól i przyprawę curry. Mieszamy i gotujemy 2 minuty, wlewamy ocet i grzejemy 30 sekund, po czym całość ściągamy z ognia.
  • Gorącą zalewę przelewamy do słoików, po czym mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki przestygną przenosimy je do spiżarni.

Składniki

na 5 słoików

składniki

zalewa

Wartości odżywcze Zobacz

Cukinia w zalewie curry
Na porcję przypada:
Kalorie
419.1
Tłuszcze
 
2.4
g
4
%
Węglowodany
 
98.1
g
33
%
Błonnik
 
5.8
g
24
%
Białka
 
6.7
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.