Spis treści
Sałatka z zielonych pomidorów
Sezon na pomidory z ogródka dobiega końca. Na krzakach można znaleźć zielone owoce, które nie zdążyły w pełni dojrzeć, ale szkoda nam ich wyrzucać. Czy da się je jakoś uratować przed wylądowaniem w koszu? Oczywiście!Mamy dwie podpowiedzi, jak wykorzystać zielone pomidory. Pierwsza z nich to dać im dojrzeć i spożyć gdy będą świeże. Nie wiem, czy wiesz, ale te "magiczne owoce" będą dojrzewać w dalszym ciągu po zerwaniu z krzaka. By im pomóc, wystarczy ze każdą sztukę zawiniesz w gazetę i umieścisz w pudełku na parę dni. Po tym czasie pomidory powinny dojrzeć do takiego stopnia, że można je zjeść na surowo.Inny sposób to wykonanie sałatki do słoików. Będzie to prosty przepis na bazie zalewy octowej oraz odrobimy przypraw.
Czas całkowity 1 dzień 1 godz.
Czas przygotowywania 1 dzień
Czas gotowania 1 godz.
Sposób przygotowania
- Pomidory myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na plastry lub ósemki. Wszystko zasypujemy sola i mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 12-18 godzin.
- Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i dorzucamy do odsączonych z soku pomidorów.
- Przygotuj wyparzone słoiki i do każdego wrzuć szczyptę gorczycy, listek ziela angielskiego oraz dwa ziarna pieprzu. Upychaj ciasno pomidory w słoiku.
- W garnku zagotuj składniki potrzebne na zalewę i gorącą przelewaj do słoików. Zakręć szczelnie i wstaw słoiki do garnka z wodą i pasteryzuj 15 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki, spróbuj je dokręcić, a następnie postaw do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia.
Składniki
na 5 słoików
- 1,5 kg pomidor zielony
- 4 sztuka cebula
- 1,5 łyżka sól
zalewa
- 3 szklanka woda
- 3/4 szklanka ocet spirytusowy 10%
- 1 szklanka cukier
- 3 łyżka olej
przyprawy
- ziele angielskie (kilka listków )
- pieprz (kilka ziaren)
- 1/2 łyżeczka gorczyca
Zobacz