Spis treści
Sałatka grecka to genialna kompozycja świeżych warzyw, oliwek i sera feta. Chwila, chwila… a gdzie podziała się sałata lodowa? Przecież zawsze ją dodajesz… Oryginalny przepis jest pozbawiony tego składnika i my również powinniśmy z niego zrezygnować. Nie możesz uwierzyć? Sprawdź poniżej czemu warto powstrzymać się od dodania sałaty.
Sałata lodowa czy masłowa jest pozbawiona wyraźnego smaku i dodawanie jej sprawia, że inne składniki tracą na intensywności. Liście stają się zbędnym zapychaczem, podczas gdy głównym powinny królować pomidory, ogórki, oliwki i ser feta.
Tradycyjna sałatka grecka
Sposób przygotowania
- Pomidory pokrój w ósemki, ogórek i paprykę w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć garść oliwek, dopraw oregano, solą i skrop oliwą z oliwek. Na wierzch skrusz ser feta.
- Warto kolejny raz skropić wierzch sera oliwą i posypać oregano.
Składniki
na 2 porcje
- 2 sztuka pomidor
- 1 sztuka ogórek szklarniowy (duży)
- ½ sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cebula czerwona (średniej wielkości)
- 1 garść oliwki (najlepiej z pestką)
- 80 g ser feta
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- ½ łyżeczka oregano