w

Co może zepsuć sałatkę grecką? Unikaj tego błędu

Sałatka grecka to genialna kompozycja świeżych warzyw, oliwek i sera feta. Chwila, chwila… a gdzie podziała się sałata lodowa? Przecież zawsze ją dodajesz… Oryginalny przepis jest pozbawiony tego składnika i my również powinniśmy z niego zrezygnować. Nie możesz uwierzyć? Sprawdź poniżej czemu warto powstrzymać się od dodania sałaty.

Sałata lodowa czy masłowa jest pozbawiona wyraźnego smaku i dodawanie jej sprawia, że inne składniki tracą na intensywności. Liście stają się zbędnym zapychaczem, podczas gdy głównym powinny królować pomidory, ogórki, oliwki i ser feta.

Tradycyjna sałatka grecka

Nie wiem, czy istnieje prostsza sałatka, niż grecka. Jeśli składniki są dobrej jakości, nie ma mowy o żadnej wpadce przy przygotowaniu. Ona wręcz robi się sama! Grecy podają ją jako przystawkę przed głównym daniem. Sprawdź przepis na tradycyjną sałatkę, bez użycia sałaty lodowej.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pomidory pokrój w ósemki, ogórek i paprykę w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć garść oliwek, dopraw oregano, solą i skrop oliwą z oliwek. Na wierzch skrusz ser feta.
  • Warto kolejny raz skropić wierzch sera oliwą i posypać oregano.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli