w

Co może zepsuć sałatkę grecką? Unikaj tego błędu

Sałatka grecka to genialna kompozycja świeżych warzyw, oliwek i sera feta. Chwila, chwila… a gdzie podziała się sałata lodowa? Przecież zawsze ją dodajesz… Oryginalny przepis jest pozbawiony tego składnika i my również powinniśmy z niego zrezygnować. Nie możesz uwierzyć? Sprawdź poniżej czemu warto powstrzymać się od dodania sałaty.

Sałata lodowa czy masłowa jest pozbawiona wyraźnego smaku i dodawanie jej sprawia, że inne składniki tracą na intensywności. Liście stają się zbędnym zapychaczem, podczas gdy głównym powinny królować pomidory, ogórki, oliwki i ser feta.

Nie wiem, czy istnieje prostsza sałatka, niż grecka. Jeśli składniki są dobrej jakości, nie ma mowy o żadnej wpadce przy przygotowaniu. Ona wręcz robi się sama! Grecy podają ją jako przystawkę przed głównym daniem. Sprawdź przepis na tradycyjną sałatkę, bez użycia sałaty lodowej.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pomidory pokrój w ósemki, ogórek i paprykę w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć garść oliwek, dopraw oregano, solą i skrop oliwą z oliwek. Na wierzch skrusz ser feta.
  • Warto kolejny raz skropić wierzch sera oliwą i posypać oregano.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Tradycyjna sałatka grecka
Na porcję przypada:
Kalorie
206.3
Tłuszcze
 
12.7
g
20
%
Węglowodany
 
16.5
g
6
%
Błonnik
 
4.3
g
18
%
Białka
 
8.6
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.