Spis treści
Carpaccio z buraka
Carpaccio to włoskie, mięsne danie, które serwujemy jako przystawka. Czy oznacza to, że trzeba zrezygnować z dania, jeśli nie jemy mięsa? Absolutnie nie, wystarczy użyć buraków i aromatycznego sosu, by odtworzyć smak aromatycznego mięsa.Proces pieczenia buraków jest czasochłonny, dlatego, jeśli nie masz na to tyle czasu, możesz kupić gotowane buraki w sklepie.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Sposób przygotowania
- Buraczki pieczemy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki układamy na półmisku. Posypujemy pokrojoną cebulką, pokruszonym serem kozim, orzeszkami i kiełkami.
- W miseczce mieszamy składniki na sos. Polewamy całość przygotowanym sosem.
Składniki
na 4 porcje
- 4 burak czerwony (pieczony)
- garść kiełki
- 2 cebula czerwona
- 1 garść orzeszki pinii
- 100 g ser kozi
- oregano
sos
- 0,5 ząbek czosnek
- szczypta sól
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka sok z cytryny
- szczypta pieprz
- 4 łyżka oliwa z oliwek
Zobacz