Spis treści
Pieczony brokuł w serowej panierce
Gotowany brokuł to przysmak wielu osób, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by go lekko podrasować i zrobić pyszną przekąskę dla całej rodziny. Potrzebujesz zaledwie kilku produktów do panierki, oraz tartego sera. Brokuła będziesz piec w piekarniku, więc przekąska nie będzie zawierała zbędnego tłuszczu. Podawaj całość z sosem islandzkim, który jest na bazie skyru, czosnku, pietruszki oraz koperku. Gwarantujemy, że przekąska zniknie w mgnieniu oka!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- Brokuł podziel na małe różyczki, na talerzu wymieszaj jajko z mlekiem, solą, pieprzem i mieloną papryką. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą i tarty ser żółty. Maczaj różyczki w jajku, a następnie w bułce z serem. Wyłóż całość na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
- W czasie gdy brokuł będzie się piekł, zrób sos. Do miseczki dodaj jogurt i wymieszaj go kolejno ze wszystkimi składnikami.
Jeśli wolisz ostrzejszą wersję, dodaj więcej czosnku.
Jeśli nie masz świeżego brokuła, użyj mrożonego. Musisz go rozmrozić i dobrze osuszyć przed panierowaniem.
Składniki
na 5 porcji
- 1 sztuka brokuł (lub woreczek mrożonego brokuła)
- 0,5 szklanka ser żółty (starty)
- 2 sztuka jajko
- 3 łyżka mleko
- 1/3 szklanka bułka tarta
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta papryka słodka mielona
Zobacz
2 komentarzy