Spis treści
Bigos z kurczakiem
Bigos to moje ulubione danie kuchni polskiej. Ma w sobie wszystko, co kocham. Zacznijmy od kapusty, która może przybrać dowolny smak — to bardzo wdzięczne warzywo, więc nie mogę z niej zrezygnować w swojej kuchni. Następnie mięso, tradycyjnie powinny być to żeberka, ale w tym przepisie stawiamy na drób, który wcale nie wypada gorzej od wieprzowiny. Na koniec "magiczne" przyprawy, które nadają całej głębi smaku.Wypróbuj recepturę opartą na lekkim i delikatnym mięsie kurczaka. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki trzeba pokroić na drobno. Kapustę wrzucamy do garnka i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Całość gotujemy do miękkości.
- W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę, a następnie rozdrobnionego kurczaka. Wszystko wrzucamy do garnka z kapustą, dorzucamy resztę przypraw i przecier pomidorowy. Podlewamy wodą i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.
Składniki
na 2 porcji
- 1 główka kapusta (młoda)
- 500 g filet z kurczaka
- 500 g pieczarki
- 2 cebula
- 3 ząbek czosnek
- 200 g koncentrat pomidorowy
- 1 liść laurowy
- 3 ziele angielskie
- 1 łyżeczka lubczyk
- 2 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1,5 łyżka masło
- 600 ml woda
Zobacz
Jeden komentarz