Spis treści
W kuchni istnieje jedna niepisana zasada, którą każdy powinien przestrzegać – baw się kuchnią i nie trzymaj się sztywnych zasad. W tym wypadku nie można mówić o tym, że jakieś składniki nie pasują do konkretnego dania. Babeczki z batata mogą wywołać sporą kontrowersję, w końcu kto dodaje „ziemniaki” do deseru. Nic bardziej mylnego, to połączenie jest genialne!
Babeczki z batata
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180*C, foremki wypełnij papilotkami.
- Bataty zblenduj z mlekiem. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Do batatów wbij jajka, dodaj olej oraz 200 ml mleka, wymieszaj. Wsyp sypkie składniki do mokrych i połącz całość.
- Ciasto powkładaj do papilotek a na górę powbijaj wiśnie.
- Piecz całość 25 minut.
Składniki
na 12 babeczek
- 200 g batat (ugotowane)
- 2 łyżka mleko (użyłam migdałowego)
- 270 g mąka pszenna
- 100 g cukier trzcinowy
- 1/4 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta sól
- 2 jajko
- 80 ml olej
- 200 ml mleko (użyłam migdałowego)
- 100 g wiśnie