w

Batatowe muffiny z wiśniami. Ślinka cieknie na sam widok

W kuchni istnieje jedna niepisana zasada, którą każdy powinien przestrzegać – baw się kuchnią i nie trzymaj się sztywnych zasad. W tym wypadku nie można mówić o tym, że jakieś składniki nie pasują do konkretnego dania. Babeczki z batata mogą wywołać sporą kontrowersję, w końcu kto dodaje „ziemniaki” do deseru. Nic bardziej mylnego, to połączenie jest genialne!

Babeczki z batata

Przepis na babeczki jest bardzo prosty, ale nie nudny. Jeśli nie masz świeżych wiśni, użyj mrożonych albo zamień na inne owoce.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 24 min.

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180*C, foremki wypełnij papilotkami.
  • Bataty zblenduj z mlekiem. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • Do batatów wbij jajka, dodaj olej oraz 200 ml mleka, wymieszaj. Wsyp sypkie składniki do mokrych i połącz całość.
  • Ciasto powkładaj do papilotek a na górę powbijaj wiśnie.
  • Piecz całość 25 minut.

Składniki

na 12 babeczek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli