w

Batatowe muffiny z wiśniami. Ślinka cieknie na sam widok

W kuchni istnieje jedna niepisana zasada, którą każdy powinien przestrzegać – baw się kuchnią i nie trzymaj się sztywnych zasad. W tym wypadku nie można mówić o tym, że jakieś składniki nie pasują do konkretnego dania. Babeczki z batata mogą wywołać sporą kontrowersję, w końcu kto dodaje „ziemniaki” do deseru. Nic bardziej mylnego, to połączenie jest genialne!

Przepis na babeczki jest bardzo prosty, ale nie nudny. Jeśli nie masz świeżych wiśni, użyj mrożonych albo zamień na inne owoce.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 24 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180*C, foremki wypełnij papilotkami.
  • Bataty zblenduj z mlekiem. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • Do batatów wbij jajka, dodaj olej oraz 200 ml mleka, wymieszaj. Wsyp sypkie składniki do mokrych i połącz całość.
  • Ciasto powkładaj do papilotek a na górę powbijaj wiśnie.
  • Piecz całość 25 minut.

Składniki

na 12 babeczek

Wartości odżywcze Zobacz

Babeczki z batata
Na porcję przypada:
Kalorie
211.4
Tłuszcze
 
7.9
g
12
%
Węglowodany
 
31.1
g
10
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
4.3
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.