w

Azjatyckie kimchi z polskich składników

Kimchi to ostra Koreańska kapusta, która przypomina naszą kiszoną. Ma wielowymiarowy smak, jest dość ostra i ma imbirowo-czosnkowy smak. Poziom doprawienia zależy od naszych preferencji, ale według Azjatów im ostrzejsza, tym lepsza.
Choć to narodowe danie Koreańczyków, składniki są tanie i łatwodostępne. Jedyny kłopot mogą stanowić płatki chilli o nazwie gochugaru. Musisz je zamówić w internecie lub szukać w dużym markecie na dziale z kuchnią orientalną.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 days
Czas przygotowywania 2 days
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kapustę pokroić na ćwiartki, natrzyj solą i odstaw do plastikowej torby na 5-6 godzin. Po tym czasie odciskamy sok i płuczemy kapustę z soli.
  • Chili, cukier, sos rybny mieszamy i dodajemy odrobinę wody, tak by powstała papka. Imbir oraz czosnek ścieramy na małych oczkach. Marchewkę i rzodkiew ścieramy na grubych oczkach, a dymkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy wcześniej przygotowana papką.
  • Ćwiartki kapusty nacieramy mieszanką i ciasno upychamy do słoików. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej i wstawiamy do lodówki.

Składniki

na 4 słoiki

Wartości odżywcze Zobacz

Kimchi
Na porcję przypada:
Kalorie
40.3
Tłuszcze
 
0.5
g
1
%
Węglowodany
 
8.1
g
3
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Białka
 
2.6
g
5
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.