Spis treści
Kimchi
Kimchi to ostra Koreańska kapusta, która przypomina naszą kiszoną. Ma wielowymiarowy smak, jest dość ostra i ma imbirowo-czosnkowy smak. Poziom doprawienia zależy od naszych preferencji, ale według Azjatów im ostrzejsza, tym lepsza.Choć to narodowe danie Koreańczyków, składniki są tanie i łatwodostępne. Jedyny kłopot mogą stanowić płatki chilli o nazwie gochugaru. Musisz je zamówić w internecie lub szukać w dużym markecie na dziale z kuchnią orientalną.
Czas całkowity 2 dni
Czas przygotowywania 2 dni
Sposób przygotowania
- Kapustę pokroić na ćwiartki, natrzyj solą i odstaw do plastikowej torby na 5-6 godzin. Po tym czasie odciskamy sok i płuczemy kapustę z soli.
- Chili, cukier, sos rybny mieszamy i dodajemy odrobinę wody, tak by powstała papka. Imbir oraz czosnek ścieramy na małych oczkach. Marchewkę i rzodkiew ścieramy na grubych oczkach, a dymkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy wcześniej przygotowana papką.
- Ćwiartki kapusty nacieramy mieszanką i ciasno upychamy do słoików. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej i wstawiamy do lodówki.
Składniki
na 4 słoiki
- 1 sztuka kapusta pekińska
- 30 g sól
- 5 cm imbir
- 4 ząbek czosnek
- 1 sztuka marchew
- 10 cm biała rzodkiew
- 2 łyżka płatki gochugaru (koreańskie płatki chili)
- 1 łyżka cukier
- 2 łyżka sos rybny
- 2 sztuka cebula dymka
Zobacz