w

Azjatyckie kimchi z polskich składników

Kimchi

Kimchi to ostra Koreańska kapusta, która przypomina naszą kiszoną. Ma wielowymiarowy smak, jest dość ostra i ma imbirowo-czosnkowy smak. Poziom doprawienia zależy od naszych preferencji, ale według Azjatów im ostrzejsza, tym lepsza.
Choć to narodowe danie Koreańczyków, składniki są tanie i łatwodostępne. Jedyny kłopot mogą stanowić płatki chilli o nazwie gochugaru. Musisz je zamówić w internecie lub szukać w dużym markecie na dziale z kuchnią orientalną.
Czas całkowity 2 dni
Czas przygotowywania 2 dni

Sposób przygotowania

  • Kapustę pokroić na ćwiartki, natrzyj solą i odstaw do plastikowej torby na 5-6 godzin. Po tym czasie odciskamy sok i płuczemy kapustę z soli.
  • Chili, cukier, sos rybny mieszamy i dodajemy odrobinę wody, tak by powstała papka. Imbir oraz czosnek ścieramy na małych oczkach. Marchewkę i rzodkiew ścieramy na grubych oczkach, a dymkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy wcześniej przygotowana papką.
  • Ćwiartki kapusty nacieramy mieszanką i ciasno upychamy do słoików. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej i wstawiamy do lodówki.

Składniki

na 4 słoiki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli