Spis treści
Jajecznica z kalafiora
Kalafior to magiczna roślina, która skutecznie potrafi udawać inne produkty spożywcze np. mięso czy jajka. Okazuje się, że można z niego wyczarować przepyszną "jajecznicę". Tak, oczy cie nie mylą! Wystarczy szczypta czarnej soli, by kalafior skutecznie zmienił swój smak i do złudzenia przypominał jajko.Choć kalafior wydaje się mało wiarygodnym zamiennikiem jaj, jest bardzo skuteczny i smaczny. Wystarczy czarna sól oraz kurkuma, a powstanie "jajecznica" łudząco przypominająca oryginał.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w mikserze.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kalafior.Dorzucamy pokrojoną cebulkę, ale tylko białą część. Gdy warzywa się lekko zeszklą dodaj odrobinę wody i dusimy pod przykryciem by warzywa zmiękły.
- Odparujemy nadmiar wody i dodajemy kurkumę, czarną sól oraz świeżo mielony pieprz. Podawaj posypane świeżym szczypiorkiem.
Składniki
na 2 porcje
- ½ sztuka kalafior
- 2 sztuka cebula dymka
- 1 łyżeczka sól czarna
- ½ łyżeczka kurkuma w proszku
- 1 pęczek szczypiorek
- ⅓ łyżeczka pieprz
- 2 łyżka olej
Zobacz
Jeden komentarz