w

Najzdrowsza alternatywa dla mąki pszennej

Źródło: GiouseppeSchiros, Getty Images

W polskiej kuchni prym wiedzie jasna mąka pszenna. Jednak okazuje się, że nie jest to najlepszy wybór dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepiej postawić na mąkę orkiszową. Mąka orkiszowa słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i ma więcej zalet, niż wad.

W Polsce dużą popularnością cieszy się mąka pszenna. Pieczemy na niej ciasta, pieczywo, zagęszczamy sosy. Niestety ten rodzaj mąki jest oczyszczony i zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, a dodatkowo wysokokaloryczny. Na szczęście istnieje znacznie zdrowszy zamiennik mąki pszennej, który nie zmienia smaku potraw, a wiele wnosi do naszego zdrowia. Mowa o mące orkiszowej.

Mąka orkiszowa- właściwości

Mąka orkiszowa jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej. Orkisz to ziarno bogate w węglowodany, błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Głównie: żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, potas, cynk, kwas foliowy i witaminy tj.: A, K, B1, B2, B3, B6.

Zalety wynikające ze spożywania mąki orkiszowej

Wśród wielu zalet jedzenia mąki z orkiszu wymienia się:

  • utratę wagi
  • ustabilizowanie poziomu cukru we krwi
  • zwalczanie wolnych rodników
  • regulację pracy jelit
  • ochronę przed chorobami tj. cukrzyca typu 2, czy choroby serca

Czy mąka orkiszowa ma jakieś wady?

Mąka orkiszowa, zmielona z dobrego jakościowego ziarna nie ma wad, dotyczących naszego zdrowia. Jedynymi wadami tego rodzaju mąki jest jej gorsza dostępność, a także wysoka cena. Często nawet 3- krotnie wyższa od mąki pszennej.

  • Miniatura:
  • Źródło: GiouseppeSchiros, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.