w

Te orzechy mają masę cennych właściwości dla zdrowia. Sprawdź dlaczego warto je jeść

Źródło: ka_re, pixabay

Orzechy laskowe są delikatne w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości, przede wszystkim dla naszej urody, ale też o czym mało kto wie, dla płodności. Dlaczego jeszcze powinniśmy jeść je regularnie?

Orzechy laskowe spotkasz w praktycznie każdym lesie liściastym. Leszczyna nie jest drzewem wymagającym i z roku na rok rodzi smaczne i bardzo zdrowe orzechy laskowe. Orzechy laskowe jako że są bardzo delikatne w smaku są częstym dodatkiem do pralin, czekolad, batoników i tortów, choć my zdecydowanie zalecamy przegryzać je w czystej postaci.

Orzechy laskowe- właściwości

Orzech laskowy otoczony jest brązową skórką, która czyni ziarno lekko gorzkawym. Alergicy powinny postarać się ją zdjąć bo właśnie w niej znajduje się najwięcej alergenów. Osoby, które nie są uczulone mogą jeść całe ziarno, które kryje w sobie masę cennych, prozdrowotnych właściwości. Najważniejsze z nich to:

  • Duża zawartość wit. E, zwanej witaminą młodości i płodności. Witamina E, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu, chroni przed poronieniem, ale także sprawia, że skóra, włosy i paznokcie nabierają blasku i przyciągają uwagę płci przeciwnej.
  • Witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, poprawiają myślenie i koncentrację, zapobiegają zajadom, przyspieszają gojenie naskórka, wzmacniają paznokcie
  • Witaminę C odpowiadającą za produkcję kolagenu i elastyczność skóry
  • Cynk- wzmacniający odporność organizmu
  • Żelazo- przeciwdziałające anemii

Orzechy, a tycie

Co ciekawe orzechy laskowe mimo że zawierają dużo kalorii, mają również sporo błonnika, który reguluje przemianę materii. W 100 g orzechów znajduje się go ok. 9 gramów. W związku z tym warto orzechy jeść codziennie. Oczywiście nie w ogromnych ilościach i w otoczeniu mlecznej czekolady, ale jako przegryzkę w ciągu dnia.

  • Miniatura:
  • Źródło: ka_re, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.