Spis treści
Tradycyjny barszcz czerwony powinien być intensywny w kolorze i przyjemny w smaku. Jest kwaskowaty i aromatyczny. Nasze mamy robią go na wywarze warzywnym z dodatkiem zakwasu buraczanego, który nadaje całej magi!
Zakwas buraczany jest powszechnie dostępny w sklepach, można go zrobić w domu, jednak wymaga to czasu. W tym przepisie wykorzystamy sklepowy gotowiec o dobrym składzie — im krótszy, tym lepszy.
Barszcz czerwony
Sposób przygotowania
- Włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler) myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę podpiekamy nad ogniem.
- Do garnka nalewamy zimnej wody, wrzucamy włoszczyznę, pieprz w ziarnach, liście laurowe, cebulę, ziele angielskie, suszone grzyby i dwa buraki. Całość stawiamy na średni gaz i gotujemy 90 minut pod przykryciem.
- Jeden burak obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Po półtorej godzinie dolewamy zakwas z buraków. Dorzucamy tarte buraki, które nadadzą intensywnego koloru zupie.
- Dorzucamy resztę przypraw i ściągamy zupę z gazu. Zakwas buraczany nie powinien się zagotować. Pozostawiamy do przestygnięcia na 12 godzin. W tym czasie wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Podajemy odcedzony barszcz z uszkami.
Składniki
na 6 porcja
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- szczypta majeranek
- 800 ml zakwas z buraków
- 2 l woda
- 3 szt burak czerwony (małe)
- 4 szt liść laurowy
- 7 szt pieprz
- 5 szt ziele angielskie
- 15 szt grzyby suszone
- 2 szt cebula
- 1 szt seler
- 3 szt pietruszka
- 5 szt marchew
2 komentarzy