Spis treści
Jesteśmy pewni, że znasz taką przyprawę jak Maggi. To popularna esencja do zup i sosów. Ma bardzo mocny, słony smak i nie należy przesadzać z jej ilością. Ta sklepowa choć smaczna, ma w sobie mnóstwo wzmacniaczy smaku, które nie są zdrowym dodatkiem w naszej diecie. Wystarczy parę przypraw oraz sos sojowy by, wyczarować domową przyprawę.
Domowe Maggi
Sposób przygotowania
- Lubczyk płuczemy i wkładamy do garnka, a następnie zalewamy wodą. Mieszankę gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-30 min. Ściągamy z ognia i dodajemy cukier oraz sól.
- Dokładnie wszystko mieszamy, odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie przecedzamy płyn przez sito, dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Całość przelewamy do szczelnej butelki lub słoika.
Składniki
na ml
- 1 szklanka woda
- 100 g lubczyk
- 1 łyżka sos sojowy
- 3 łyżeczka sól
- 0,5 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Wartości odżywcze
Przyprawa idealnie nada się do:
- Sycące flaczki z kurczaka. Poznaj ten wyjątkowy przepis
- Przepis na rosół według Makłowicza!
- Rosół jakiego nigdy nie jadłeś. Magda Gessler zdradza przepis!
Jeden komentarz