w

Sycące flaczki z kurczaka. Poznaj ten wyjątkowy przepis

Flaczki to rozgrzewająca zupa dla całej rodziny. By przygotować ten przepis będziesz potrzebował ćwiartek drobiowych, dużej ilości warzyw i przypraw. Ten przepis dedykujemy osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi flaczkami.

Flaczki z kurczaka to zupa pełna smaku i aromatu. Można ją podawać z ziemniakami, pieczywem lub jak w przepisie – lanymi kluskami. Te zrobisz przy pomocy jajka i mąki.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Myjemy kurczaka i wkładamy go do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu pojawienia się szumowin. Wybieramy je i dodajemy warzywa: seler, por, marchew i pietruszka. Cebulę przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do bulionu.
  • Do zupy dorzucamy także liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wszystko na niewielkim gazie przez godzinę. Gdy warzywa i mięso zmiękną, przecedzamy całą zupę.
  • Kurczaka kroimy na cienkie plastry, a następnie przekładamy do bulionu. Ugotowane warzywa ścieramy na tace i dorzucamy do zupy. Gotujemy 20 minut.
  • Danie doprawiamy papryką mieloną, imbirem, pieprzem i maggi. Robimy lane kluski z mąki i jajka. Oba składniki łączymy ze sobą i wlewamy powoli do zupy. Gotową potrawę podajemy z pokrojoną natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Flaki z kurczaka
Na porcję przypada:
Kalorie
101.5
Tłuszcze
 
0.5
g
1
%
Węglowodany
 
21.5
g
7
%
Błonnik
 
1.6
g
7
%
Białka
 
2.9
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz