w ,

Rosół jakiego nigdy nie jadłeś. Magda Gessler zdradza przepis!

Pomyśl, jaka zupa kojarzy Ci się z tradycyjnym, polskim daniem? Uważamy, że w tej kategorii rosół nie ma sobie równych. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. Jeśli uważasz, że twoja zupa potrzebuje ulepszenia, skorzystaj z przepisu Magdy Gessler!

Diabeł tkwi w szczegółach!

Sarsmis/ Getty Images

Dobry rosół to przede wszystkim dobrej jakości składniki: mięso, włoszczyzna i przyprawy. Kolejny istotny czynnik, to czas – z rosołem nie można się śpieszyć, potrzeba mu dłuższej chwili na uzyskanie idealnego aromatu. W dalszej części artykułu zawarliśmy wszystkie najważniejsze wskazówki, dotyczące przygotowania bulionu. Dowiedz się, jak ugotować idealny niedzielny rosół!

Idealny rosół według przepisu Magdy Gessler!

Składniki na 10 porcji:

  • 2 duże udka z kurczaka,
  • szyja indycza,
  • korpus indyczy,
  • jedna porcja rosołowa wołowa,
  • woda,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1-2 cebule,
  • kawałek pora,
  • 1/4 selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5-6 kulek czarnego pieprzu,
  • sól
  • makaron „nitki”
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Mięso wypłucz pod strumieniem zimnej wody i umieść w garnku.
  2. Zalej wodą (ok. 3-4 litry) i nastaw gaz na mały płomień. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia. Zupa ma się delikatnie gotować.
  3. Na powierzchni rosołu będą się pojawiać szumowiny, czyli piana ze ściętego białka, należy ją wyłowić i wyrzucić.
  4. Po godzinie gotowania rosołu musimy przygotować warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę i pora. Twarde warzywa kroimy na mniejsze kawałki, cebule obieram z łupinek, ale pozostawiamy tą ostatnią brązową warstwę – dzięki niej rosół będzie złocisty. Por da więcej aromatu, gdy lekko go zgnieciesz.
  5. Cebule kroimy na pół i przypalamy nad palnikiem (jeśli masz kuchenkę indukcyjną, podpraż cebule na suchej patelni).
  6. Przyprawy wrzuć do wywaru.
  7. Dodaj warzywa do zupy i gotuj na małym ogniu przez kolejne 1,5h. Nie nakrywaj zupy!
  8. Po czasie gotowania dodaj sól do smaku. Następnie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Rosół podawaj gorący z makaronem i pokrojoną natką pietruszki.
4kodiak/ Getty Imagines Signature

Wybór odpowiedniego mięsa do rosołu to podstawa udanego dania! Drobiowy rosół będzie najsmaczniejszy w momencie, gdy drób będzie tłusty. Możesz mieszać mięso, dzięki temu zabiegowi zupa będzie miała bardziej złożony smak.

Kolejną ważną sprawą w trakcie przygotowania bulionu jest moc palnika. By uzyskać klarowność wywaru należy gotować go na małym gazie bez przykrycia, a gdy szumowiny zaczną zbierać się na powierzchni, trzeba je wyłowić. Jeśli się do tego nie zastosujesz, rosół stanie się mętny.

Rosół jako baza do wielu zup!

Jeśli nauczysz się robić uniwersalny rosół, będzie on podstawą do wielu zup. Możesz zrobić większą ilość wywaru i zamrozić w mniejszych porcjach – dzięki temu zaoszczędzisz czas przy następnej wizycie w kuchni. Pamiętaj że rosół to nie tylko zupa, może być on używany do risotta i gulaszu.

Kaboompics.com/ Pexels

Jak najlepiej podać rosół?

Do rosołu idealnie pasuje cienki makaron „nitki”, pokrojona marchewka w kostkę oraz świeża natka pietruszki. Na co dzień podawaj rosół w głębokich talerzach, a przy większych imprezach dobrym pomysłem będzie waza i naszykowane talerze z makaronem. Każdy z gości naleje sobie tyle, na ile będzie miał ochotę.

Junko/ Getty Imagines Pro

Rosół to podstawa kuchni!

Czy rosół jest trudnym daniem? Absolutnie nie, trzeba mu jedynie poświęcić odrobinę cierpliwości. Wszystkie kluczowe elementy przygotowania wywaru są zawarte w naszym artykule, warto do niego powrócić w chwili zapomnienia. Mamy nadzieję, że już wkrótce będziesz mieć okazję do przygotowania twojego pysznego rosołu z przepisu Magdy Gessler!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.