w

Pierogi z nadzieniem kurkowym. Skusisz się?

Kochamy pierogi i to, że pasuje do nich tak wiele farszów. Poczynając od ruskich, z mięsem czy kaszą do tych na słodko. Te z dzisiejszego przepisu są wypełnione aromatycznymi kurkami, które akurat są w szczycie sezonu i można je dostać w wielu miejscach.
Dzięki poniższej recepturze możesz z łatwością przygotować pyszny obiad dla swojej rodziny i przyjaciół. Jeśli coś ci zostanie, pamiętaj, że danie można z łatwością zamrozić i odgrzać w dowolnym czasie.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Oczyść i opłucz kurki, jeśli sztuki są duże pokrój je drobno. Wrzuć do garnka i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedź i odstaw.
  • Cebulkę siekamy i podsmażamy, dodajemy wcześniej ugotowane kurki i podduszamy przez 5 minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć mąkę, wodę, olej oraz jajko. Wszystko mieszamy i następnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
  • Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Dodaj farsz na ciasto, zgnieć brzegi razem i wrzuć pierogi do wrzątku. Gotuj aż wypłyną na powierzchnie i przetrzymaj je jeszcze około 2 minuty w wodzie. Podawaj polane rozpuszczonym masłem.

Składniki

na 5 porcji

Ciasto:

Farsz:

Wartości odżywcze Zobacz

Pierogi z kurkami
Na porcję przypada:
Kalorie
637.7
Tłuszcze
 
16.1
g
25
%
Węglowodany
 
105.4
g
35
%
Błonnik
 
9.3
g
39
%
Białka
 
16.1
g
32
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.