w

Pierogi z nadzieniem kurkowym. Skusisz się?

Pierogi z kurkami

Kochamy pierogi i to, że pasuje do nich tak wiele farszów. Poczynając od ruskich, z mięsem czy kaszą do tych na słodko. Te z dzisiejszego przepisu są wypełnione aromatycznymi kurkami, które akurat są w szczycie sezonu i można je dostać w wielu miejscach.
Dzięki poniższej recepturze możesz z łatwością przygotować pyszny obiad dla swojej rodziny i przyjaciół. Jeśli coś ci zostanie, pamiętaj, że danie można z łatwością zamrozić i odgrzać w dowolnym czasie.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Oczyść i opłucz kurki, jeśli sztuki są duże pokrój je drobno. Wrzuć do garnka i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedź i odstaw.
  • Cebulkę siekamy i podsmażamy, dodajemy wcześniej ugotowane kurki i podduszamy przez 5 minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć mąkę, wodę, olej oraz jajko. Wszystko mieszamy i następnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
  • Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Dodaj farsz na ciasto, zgnieć brzegi razem i wrzuć pierogi do wrzątku. Gotuj aż wypłyną na powierzchnie i przetrzymaj je jeszcze około 2 minuty w wodzie. Podawaj polane rozpuszczonym masłem.

Składniki

na 5 porcji

Ciasto:

Farsz:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli