Spis treści
Pierogi z kurkami
Kochamy pierogi i to, że pasuje do nich tak wiele farszów. Poczynając od ruskich, z mięsem czy kaszą do tych na słodko. Te z dzisiejszego przepisu są wypełnione aromatycznymi kurkami, które akurat są w szczycie sezonu i można je dostać w wielu miejscach.Dzięki poniższej recepturze możesz z łatwością przygotować pyszny obiad dla swojej rodziny i przyjaciół. Jeśli coś ci zostanie, pamiętaj, że danie można z łatwością zamrozić i odgrzać w dowolnym czasie.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Oczyść i opłucz kurki, jeśli sztuki są duże pokrój je drobno. Wrzuć do garnka i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedź i odstaw.
- Cebulkę siekamy i podsmażamy, dodajemy wcześniej ugotowane kurki i podduszamy przez 5 minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotuj ciasto. Do miski wrzuć mąkę, wodę, olej oraz jajko. Wszystko mieszamy i następnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Dodaj farsz na ciasto, zgnieć brzegi razem i wrzuć pierogi do wrzątku. Gotuj aż wypłyną na powierzchnie i przetrzymaj je jeszcze około 2 minuty w wodzie. Podawaj polane rozpuszczonym masłem.