Spis treści
Śniadanie na słodko, czyli omlet cesarski na słodko. Ciasto jest banalnie proste, jako dodatek dorzucamy rodzynki, ale jeśli ich nie lubisz śmiało możesz zamienić je na suszoną żurawinę lub siekane morele.
Omlet cesarki
Sposób przygotowania
- Rodzynki opłucz i zostaw w ciepłej wodzie by zmiękły. Po chwili, odcedź i osusz.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj mąkę, mleko, żółtka i cukier wanilinowy. Wymieszaj ciasto na gładko.
- Białka ubij na sztywno. Połącz białko z ciastem i dosyp rodzynki. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
- Na patelni rozpuść masło, wylej ciasto małymi kleksami, przewracaj jak będą rumiane. Upieczone kleksy posyp cukrem pudrem. Podawaj z owocami i konfiturą.
Składniki
na 2 porcja
- 2 łyżka rodzynki
- 1/2 szklanka mąka pszenna
- 1/2 szklanka mleko
- 3 sztuka jajko
- szczypta sól
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 1 łyżka masło (do smażenia)
- 1 łyżka cukier puder (do posypania)