w ,

Omlet cesarski ze słodkim dodatkiem. Ciekawy przepis śniadaniowy

Śniadanie na słodko, czyli omlet cesarski na słodko. Ciasto jest banalnie proste, jako dodatek dorzucamy rodzynki, ale jeśli ich nie lubisz śmiało możesz zamienić je na suszoną żurawinę lub siekane morele.

Omlet cesarki

Odmieniona wersja omleta na słodko, który ma formę małych kąsków. Podawany z konfiturą i świeżymi owocami nasyci cie na resztę dnia!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Rodzynki opłucz i zostaw w ciepłej wodzie by zmiękły. Po chwili, odcedź i osusz.
  • Mąkę wsyp do miski, dodaj mąkę, mleko, żółtka i cukier wanilinowy. Wymieszaj ciasto na gładko.
  • Białka ubij na sztywno. Połącz białko z ciastem i dosyp rodzynki. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
  • Na patelni rozpuść masło, wylej ciasto małymi kleksami, przewracaj jak będą rumiane. Upieczone kleksy posyp cukrem pudrem. Podawaj z owocami i konfiturą.

Składniki

na 2 porcja

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli