Spis treści
Arbuz z grilla
Czy grill i arbuz to dobre połączenie? Jesteśmy prawie pewni, że powiesz "NIE", ale proszę nie oceniaj pochopnie, bo możesz się bardzo zdziwić. Owoc jest zbudowany w większości z wody i po nagrzaniu oraz odpowiedniej marynacie nabiera całkiem nowego smaku. Z serem feta będzie smakować jak popisowa przystawka z restauracji.Owoce z grilla to rzadkość w naszych domach. Czy warto się ich bać? Absolutnie nie! Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak wyjątkowy.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Owoc myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm.
- Każdy plaster posmaruj oliwą oraz miodem.
- Grillujemy ok. 3 minuty na stronę. Przekładamy na talerz, posypujemy pokruszoną fetą, polewamy sosem sojowym, dodajemy zgniecioną mięte i orzeszki ziemne.
Składniki
na porcje
- 1 sztuka arbuz (mały )
- 1 opakowanie ser feta
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 5 łyżka miód
- 4 łyżki sos sojowy
- 100 g orzechy ziemne
- 1 garść mięta
Wartości odżywcze
Arbuz z grilla
Na porcję przypada:
Kalorie
717.5
Tłuszcze
27
g
42
%
Węglowodany
112.9
g
38
%
Błonnik
7
g
29
%
Białka
21.6
g
43
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Sprawdzone triki na udanego grilla
Jaką kiełbasę wybrać na grill, a której lepiej unikać? To dość istotne, w przeciwnym razie będziesz jeść suche mięso
Jak doczyścić ruszt przed majówką? 2 skuteczne sposoby
Rozpałka na grilla lepsza od tej ze sklepu. Pewnie za każdym razem ląduje u Ciebie w koszu
Jak przygotować pieczarki na grillu? Moc inspiracji już czeka
Jak wyczyścić ruszt grilla domowym sposobem? Będzie jak nowy
Robisz grilla? Koniecznie przygotuj szparagi otulone boczkiem
Jak zrobić idealne szaszłyki na grilla? Wpadka Ci nie grozi
Jak zmiękczyć mięso na grilla? Zasada 3 składników wymiata
Uniwersalna marynata do mięs na grilla. Zrobisz ją w 15 minut
Zobacz więcej