w

Gdzie wylać olej, który pozostał po smażeniu? Wiele osób popełnia duży błąd

Źródło: ben-bryant, Getty Images

Gdzie wylać olej, który nie nadaje się do ponownego smażenia? Wielu Polaków najczęściej popełnia błąd, który może mieć opłakane skutki dla zlewu czy sedesu. Niestety to właśnie tam najczęściej ląduje zużyty olej. Co więc zrobić z bezużytecznym tłuszczem? Znamy odpowiedź na to pytanie.

Jeżeli nie chcesz wydawać swoich ciężko zarobionych pieniędzy na hydraulika, czy wymianę zlewu, za każdym razem, kiedy chcesz wylać zużyty olej dobrze się zastanów. W Polsce istnieją konkretne zasady dotyczące segregacji odpadów i okazuje się, że jest w nich miejsce również na olej. Wystarczy dobrze wczytać się w treść przepisów. Gdzie w takim razie wylać niepotrzebny olej?

Olej wylany do zlewu czy sedesu oblepia rury.

Wylewanie oleju do zlewu czy sedesu to jedna z najgorszych opcji. Dlaczego? Olej wylewany np. do zlewu powoduje wytwarzanie się na rurach trudnego do usunięcia osadu, który ostatecznie może prowadzić do zatykania rur odpływowych i ich pękania. Jeszcze gorszym pomysłem jest wylewanie do sedesu gorącego oleju, który na 100% uszkodzi plastikowe rury… Jeśli nie od razu to zapewniamy, ze po kilku razach wymiana rur będzie gwarantowana. Jeśli wizja zalanego mieszkania podziałała na waszą wyobraźnię, to teraz możemy podać rozwiązanie, które pomoże pozbyć się bezużytecznego oleju.

Gdzie wylać zużyty olej?

Jak wspominaliśmy wcześniej zużyty olej ma swoje miejsce w odpadach komunalnych. Gdzie dokładnie? Jeśli ilość oleju np. na patelni jest niewielka, wystarczy przetrzeć jej powierzchnię ręcznikiem kuchennym, a ręcznik wyrzucić do odpadów zmieszanych. W przypadku kiedy tego oleju jest znacznie więcej, np. po smażeniu frytek, mamy dwie opcje? Pierwsza mówi o zlaniu zimnego oleju do plastikowej, zamykanej butelki i wyrzucenie do odpadów zmieszanych. Drugą opcją jest umieszczenie oleju w pojemniku i zawiezienie do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych.

  • Miniatura:
  • Źródło: ben-bryant, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.