w

Nigdy nie gaś palącego się oleju wodą!!! Strażak radzi co zrobić w przypadku pożaru tłuszczu

Źródło: chameleonseye, Getty Images

Już od najmłodszych lat uczyliśmy się w szkole, że palącego tłuszczu nie wolno gasić wodą. Niestety mimo że wydaje się to znaną prawdą to i tak zdarzają się groźne wypadki, które są konsekwencją nieprawidłowego gaszenia palącego się oleju. Tuż przed świętami chcemy przypomnieć co zrobić gdy zapali się olej i czego absolutnie nie robić w takim przypadku.

Na początku postaramy się wyjaśnić dlaczego gorący olej i woda to śmiercionośna mieszanka. Woda jest cięższa od gorącego oleju. W momencie kiedy wlejemy ją do tłuszczu, opada na dno, a płyn ekspresowo zamienia się w parę wodną. Para wodna, która jest lżejsza od oleju unosi się i w naczyniu dochodzi do rozprężenia, które sprawia, że olej wybucha, a w powietrzu unosi się chmura ognia. Do eksplozji dochodzi w ułamku sekundy, a ogień niszczy wszystko co napotka na swojej drodze. W najlżejszej wersji zostaniemy poparzeni w najgorszej może to skończyć się pożarem domu i śmiercią domowników.

Kiedy najczęściej dochodzi do pożaru i co zrobić gdy zapali się olej?

Olej może zapalić się, kiedy wrzucimy do niego np. zamrożone frytki. Wysoka temperatura oleju i zamrożony produkt pełen wody, powodują, że olej zaczyna pryskać w każdą stronę i palić się? Co zrobić w takim wypadku, wiedząc już o tym, że nie możemy użyć w tym przypadku wody? Według doświadczonego strażaka najważniejsze w tym momencie jest nie wpadanie w panikę. I jest to tak naprawdę najtrudniejszy krok. Następnie należy wyłączyć prąd/ gaz na kuchence i nie dotykając naczynia odciąć dostęp tlenu. Najszybciej można to zrobić przykrywając patelnię czy naczynie pokrywką. Jeśli nie mamy pokrywki można zamoczyć ścierkę w wodzie i bardzo dokładnie ją odcisnąć. Ścierka nie może być mokra, a jedynie wilgotna. Taką ścierką możemy przykryć naczynie w którym pali się tłuszcz. Ścierkę czy pokrywkę ściągamy dopiero wtedy, kiedy naczynie będzie zupełnie zimne.

  • Miniatura:
  • Źródło: chameleonseye, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.