w

Figi – właściwości. Które figi są najzdrowsze?

Źródło: Traci L'Smiths Images

Figi- małe niepozorne owoce, które kryją w sobie moc właściwości i składników odżywczych. Czy powinny znaleźć się w naszej diecie i w jakich ilościach? Czy każdy może je jeść? Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Trwa sezon na figi. Te drobne owoce o fioletowej barwie pochodzą z drzewa figowego nazywanego figowcem pospolitym i są sprowadzane w krajów śródziemnomorskich i Azji. W Polsce najłatwiej jest kupić figi suszone, jednak coraz częściej pojawiają się również te świeże. Po które z nich warto sięgać i jakie właściwości mają figi?

Figi – właściwości?

Figi choć malutkie, kryją w sobie masę dobroczynnych właściwości, witamin i składników odżywczych. Witaminy A, C, wapń, żelazo, potas, magnez… to tylko część pozytywnych składników, które znajdziemy w owocach figowca. Figi posiadają również ważne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze, które zwalczają działanie wolnych rodników. Poza polifenolami w figach znajdziemy również dobroczynny błonnik, który działa jak szczotka, oczyszczająca nasze jelita ze złogów i toksyn. Te wszystkie właściwości i składniki stawiają figi na jednym z czołowych miejsc, jeśli chodzi o dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Figi- dla kogo?

Figi wykazują mocne działanie prozdrowotne i powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Przede wszystkim powinny po nie sięgać osoby, które mają problemy z sercem i układem krwionośnym, a także osoby zmagające się z cukrzycą. Kwas abscynowy, który znajdziemy w figach pomaga obniżyć poziom cukru, a także cholesterolu LDL. Dodatkowo figi są niskokaloryczne. 100 gram świeżych owoców zawiera zaledwie 71 kalorii. Owoce figowca powinny się znaleźć w diecie osób odchudzających się.

Kto musi uważać na figi?

Figi mają masę cennych właściwości, które wspierają nasze zdrowie. Niestety nie każdy może je jeść. Szczególną ostrożność muszą zachować osoby, które stosują leki rozrzedzające krew. Figi są bogate w witaminę K, która wspiera krzepliwość krwi, co staje w opozycji do wspomnianych wyżej leków. Na figi powinny uważać również osoby uczulone, a także te, które lubią figi, ale jedynie w formie suszonej. Niestety figi suszone zawierają aż 250 kalorii w 100 g i mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie i figurę.

Figi – właściwości. Podsumowanie

Podsumowując figi mają masę dobroczynnych właściwości, które mogą wpływać pozytywnie na nasze zdrowie. Powinniśmy jadać głównie świeże owoce, które doskonale zadbają o nasz układ pokarmowy i krwionośny, a dodatkowo obniżą poziom złego cholesterolu i cukru.


  • Miniatura:
  • Źródło: Traci L'Smiths Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.