Spis treści
Lato to czas eksperymentów w kuchni, zwłaszcza na płaszczyźnie napojów mrożonych, które potrafią uratować przed przegrzaniem organizmu. Pisaliśmy już o kawie mrożonej, domowym izotoniku i bezalkoholowych drinkach. Przyszła pora na bitą lemoniadę, czyli kremowy orzeźwiający napój, który od paru dni krąży po internecie.
Bita lemoniada
Sposób przygotowania
- Śmietanę ubijamy na sztywno. W osobnej misce blendujemy mleko skondensowane, sok z cytryny, cukier i lód. Łączymy śmietankę z sorbetem i ponownie blendujemy. Przekładamy do wysokich szklanek i przyozdabiają miętą.
Składniki
na 1 porcja
- 100 ml mleko skondensowane (schłodzone)
- 0,5 szklanka sok z cytryny (najlepiej świeży)
- szklanka śmietana 36%
- kostki lód
- 2 łyżki cukier (lub słodzik)
- mięta (do ozdoby)
Jeden komentarz