Spis treści
Mielone z kapustą kiszoną
Kotlety mielone to często spotykane danie w polskich domach, ale kotlety z kiszoną kapusta to dość nowoczesne podejście do tematu. Dodatek warzywa sprawi ze konsystencja będzie niezwykle miękka i puszysta. Mielone nie będą wyschnięte, a wręcz przeciwnie rozpłyną się w ustach. Ta ciekawa propozycja jest dedykowana osobom, które nie boją się wyzwań w kuchni. Wystarczy, że posiekasz kiszonkę i połączysz ją z masą mięsną.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sposób przygotowania
- Cebule siekamy w kostkę i szklimy na patelni. W międzyczasie odsączamy kapustę i siekamy.
- W misce ląduje mięso mielone, kiszona kapusta, cebula, jajko. Całość ugniatamy i gdy składniki się połączą, formujemy małe kotlety i obtaczamy je w bułce.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy całość, aż nabiorą brązowego koloru.
Składniki
na 8 kotletów
- 500 g mięso mielone wieprzowo — wołowe
- 250 g kapusta kiszona
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka masło
- 1 sztuka cebula
- 1/2 szklanka bułka tarta
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 20 ml olej
Zobacz