Spis treści
Kotlety mielone po grecku
Polskie kotlety w greckim wydaniu, czyli z serem feta. Ten składnik sprawi, że mięso będzie się rozpływać w ustach. Kotlety są świetnym dodatkiem do obiadu. Możesz je wykonać z dowolnego rodzaju mięsa mielonego, my polecamy to z indyka. Sprawdź jak przygotować te pyszne kotleciki i poczęstuj nimi całą rodzinę.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Bułkę namocz w mleku i pozostaw na 15 minut by zmiękła. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni, odstawiamy do przestygnięcia.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę, cebulkę i jajko. Całość ugniatamy i mieszamy z przyprawami.
- Weź ser feta i pokrusz do masy mięsnej, następnie wymieszaj delikatnie ręką.
- Z masy formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju po 3/4 minty na stronę.
Składniki
na 10 kotletów
- 500 g mięso mielone
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka bułka
- 1 sztuka cebula
- 6 łyżka mleko
- 1 kostka ser feta
- 20 g bułka tarta (do obtoczenia)
- 1 szczypta pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 1 szczypta oregano suszone
- 1/3 łyżeczka tymianek
- 1/3 łyżeczka pietruszka suszona
- 5 łyżka olej (do smażenia)
Zobacz