w

Jak zrobić kebaba w domu? To banalnie łatwe!

Pewnie nie raz zadawałaś sobie pytanie, jak zrobić kebaba w domu. Przecież mało kto ma specjalny ruszt do pieczenia mięsa, który wydaje się niezbędny. Otóż nie, można go z łatwością przyrządzić w kuchennym piekarniku. Jednak by mięso miało odpowiednią soczystość i konsystencję, trzeba zastosować pewien trik.

Domowy kebab

Kebab kojarzy nam się z tłustym fastfoodem, który sprzedaje się w małych budkach. Czasami ta wizja staje się rzeczywistością, dlatego fani tego tureckiego przysmaku powinni spróbować swoich sił w przygotowaniu.
Czas całkowity 5 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 4 godz.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.
jak zrobić kebaba

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i nacieramy lekko rozbite mięso. Całość wstawiamy do lodówki na trzy godziny by odpowiednio zamarynować kurczaka.
  • W tym czasie tworzymy konstrukcje do pieczenia kebaba. Dużego ziemniaka przekrawamy na pół i owijamy folią, następnie wbijamy 4 długie wykałaczki do szaszłyków. Na wykałaczki nabijamy po jednym kawałku mięsa, aż do wykorzystania całości wykałaczki. Lepiej zrobić dwa wąskie stożki, niż jeden szeroki.
  • Pieczemy w 180*C z termoobiegiem przez 90 minut. Od czasu do czasu zaglądamy czy mięso się nie przewraca.
  • Po tym czasie skrawamy mięso nożem na mniejsze kawałki.
  • W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na sos. Jeśli lubimy bardziej pikantny, dodajemy więcej czosnku.
  • Pite lekko rozkrawamy i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku. Dodajemy odrobinę sosu, sałatę, mięso, pomidora i cebulę i odrobinę sosu.

Składniki

na 6 porcji

marynata

sos ziołowy

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Sprawdź przepis na meksykańskie rożki z tortilli!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli