Spis treści
Pewnie nie raz zadawałaś sobie pytanie, jak zrobić kebaba w domu. Przecież mało kto ma specjalny ruszt do pieczenia mięsa, który wydaje się niezbędny. Otóż nie, można go z łatwością przyrządzić w kuchennym piekarniku. Jednak by mięso miało odpowiednią soczystość i konsystencję, trzeba zastosować pewien trik.
Domowy kebab
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i nacieramy lekko rozbite mięso. Całość wstawiamy do lodówki na trzy godziny by odpowiednio zamarynować kurczaka.
- W tym czasie tworzymy konstrukcje do pieczenia kebaba. Dużego ziemniaka przekrawamy na pół i owijamy folią, następnie wbijamy 4 długie wykałaczki do szaszłyków. Na wykałaczki nabijamy po jednym kawałku mięsa, aż do wykorzystania całości wykałaczki. Lepiej zrobić dwa wąskie stożki, niż jeden szeroki.
- Pieczemy w 180*C z termoobiegiem przez 90 minut. Od czasu do czasu zaglądamy czy mięso się nie przewraca.
- Po tym czasie skrawamy mięso nożem na mniejsze kawałki.
- W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na sos. Jeśli lubimy bardziej pikantny, dodajemy więcej czosnku.
- Pite lekko rozkrawamy i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku. Dodajemy odrobinę sosu, sałatę, mięso, pomidora i cebulę i odrobinę sosu.
Składniki
na 6 porcji
- 1 kg udko kurczaka (bez skóry i kości)
marynata
- 60 ml olej
- 1 łyżeczka sól
- 2 łyżeczka czosnek granulowany
- 2 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka tymianek suszony
- 1 łyżeczka oregano suszone
- 1/2 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka curry
dodatki
sos ziołowy
- 115 g jogurt naturalny
- sól
- 200 g majonez
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 szczypta cebula granulowana
Sprawdź przepis na meksykańskie rożki z tortilli!