w

Jak zrobić kebaba w domu? To banalnie łatwe!

Pewnie nie raz zadawałaś sobie pytanie, jak zrobić kebaba w domu. Przecież mało kto ma specjalny ruszt do pieczenia mięsa, który wydaje się niezbędny. Otóż nie, można go z łatwością przyrządzić w kuchennym piekarniku. Jednak by mięso miało odpowiednią soczystość i konsystencję, trzeba zastosować pewien trik.

Kebab kojarzy nam się z tłustym fastfoodem, który sprzedaje się w małych budkach. Czasami ta wizja staje się rzeczywistością, dlatego fani tego tureckiego przysmaku powinni spróbować swoich sił w przygotowaniu.
Sponsorowane
Czas całkowity 5 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 4 godziny
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
jak zrobić kebaba
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i nacieramy lekko rozbite mięso. Całość wstawiamy do lodówki na trzy godziny by odpowiednio zamarynować kurczaka.
  • W tym czasie tworzymy konstrukcje do pieczenia kebaba. Dużego ziemniaka przekrawamy na pół i owijamy folią, następnie wbijamy 4 długie wykałaczki do szaszłyków. Na wykałaczki nabijamy po jednym kawałku mięsa, aż do wykorzystania całości wykałaczki. Lepiej zrobić dwa wąskie stożki, niż jeden szeroki.
  • Pieczemy w 180*C z termoobiegiem przez 90 minut. Od czasu do czasu zaglądamy czy mięso się nie przewraca.
  • Po tym czasie skrawamy mięso nożem na mniejsze kawałki.
  • W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na sos. Jeśli lubimy bardziej pikantny, dodajemy więcej czosnku.
  • Pite lekko rozkrawamy i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku. Dodajemy odrobinę sosu, sałatę, mięso, pomidora i cebulę i odrobinę sosu.

Składniki

na 6 porcji

marynata

sos ziołowy

Wartości odżywcze Zobacz

Domowy kebab
Na porcję przypada:
Kalorie
600.7
Tłuszcze
 
52.6
g
81
%
Węglowodany
 
8.2
g
3
%
Błonnik
 
2
g
8
%
Białka
 
23.6
g
47
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Sprawdź przepis na meksykańskie rożki z tortilli!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *