Spis treści
Gołąbki z kaszą gryczaną będą lżejsze niż te tradycyjne. Są mniej popularne od tych z ryżem, jednak nie są gorsze w smaku. Warto zrobić odmianę i przygotować gryczane gołąbki.
Gołąbki z kaszą i sosem grzybowym to istna magia! Można do nich wykorzystać pieczarki lub mrożonki, jeśli akurat nie mamy grzybów z lasu. Podajemy je z sosem grzybowym, możesz go wykonać z każdego rodzaju grzybów.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Sposób przygotowania
- Sos należy zacząć dzień wcześniej. Zagotuj wywar warzywny, zalej nim grzyby i pozostaw na całą noc do namoknięcia.
- Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Rano ponownie gotujemy grzyby, dodajemy podsmażoną cebulkę. Gotujemy przez godzinę na małym gazie, by część płynu odparowało. Hartujemy śmietanę i dolewamy, na końcu dosypujemy mąkę do zagęszczenia.
- Kapustę sparz w garnku i rozdziel pojedyncze liście.
- Grzyby namoczyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. W tym samym wstawić kasze do wody i ugotować według zaleceń producenta.
- Kiedy obydwa składniki będą gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy zeszkloną cebulkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
- Farsz zawijaj w liście kapusty. Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu i gotuj, aż liście będą miękkie. Podajemy z sosem grzybowym.
Składniki
na 5 porcji
- główka kapusta (mała)
- 400 g kasza gryczana
- 1 garść grzyby suszone
- 2 cebula
- 1 natka pietruszka
- sól
- pieprz
- 300 g grzyby
- 2 łyżka masło
- 1 szklanka śmietana 30%
- sól
- pieprz
sos grzybowy
- 1 litr bulion warzywny
- 3 garść grzyby suszone
- 2 liść laurowy
- 5 ziele angielskie
- 200 ml śmietana 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżki mąka ziemniaczana