w

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną będą lżejsze niż te tradycyjne. Są mniej popularne od tych z ryżem, jednak nie są gorsze w smaku. Warto zrobić odmianę i przygotować gryczane gołąbki.

Gołąbki z kaszą i sosem grzybowym to istna magia! Można do nich wykorzystać pieczarki lub mrożonki, jeśli akurat nie mamy grzybów z lasu. Podajemy je z sosem grzybowym, możesz go wykonać z każdego rodzaju grzybów.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Jeśli masz ochotę na odświeżoną wersje gołąbków, wypróbuj sposób z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
Czas całkowity 1 dzień 2 godz.
Czas przygotowywania 1 dzień
Czas gotowania 2 godz.
gołąbki z kaszą gryczaną

Sposób przygotowania

  • Sos należy zacząć dzień wcześniej. Zagotuj wywar warzywny, zalej nim grzyby i pozostaw na całą noc do namoknięcia.
  • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Rano ponownie gotujemy grzyby, dodajemy podsmażoną cebulkę. Gotujemy przez godzinę na małym gazie, by część płynu odparowało. Hartujemy śmietanę i dolewamy, na końcu dosypujemy mąkę do zagęszczenia.
  • Kapustę sparz w garnku i rozdziel pojedyncze liście.
  • Grzyby namoczyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. W tym samym wstawić kasze do wody i ugotować według zaleceń producenta.
  • Kiedy obydwa składniki będą gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy zeszkloną cebulkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  • Farsz zawijaj w liście kapusty. Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu i gotuj, aż liście będą miękkie. Podajemy z sosem grzybowym.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli