w

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną będą lżejsze niż te tradycyjne. Są mniej popularne od tych z ryżem, jednak nie są gorsze w smaku. Warto zrobić odmianę i przygotować gryczane gołąbki.

Gołąbki z kaszą i sosem grzybowym to istna magia! Można do nich wykorzystać pieczarki lub mrożonki, jeśli akurat nie mamy grzybów z lasu. Podajemy je z sosem grzybowym, możesz go wykonać z każdego rodzaju grzybów.

Jeśli masz ochotę na odświeżoną wersje gołąbków, wypróbuj sposób z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 day 2 godziny
Czas przygotowywania 1 day
Czas gotowania 2 godziny
gołąbki z kaszą gryczaną
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Sos należy zacząć dzień wcześniej. Zagotuj wywar warzywny, zalej nim grzyby i pozostaw na całą noc do namoknięcia.
  • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Rano ponownie gotujemy grzyby, dodajemy podsmażoną cebulkę. Gotujemy przez godzinę na małym gazie, by część płynu odparowało. Hartujemy śmietanę i dolewamy, na końcu dosypujemy mąkę do zagęszczenia.
  • Kapustę sparz w garnku i rozdziel pojedyncze liście.
  • Grzyby namoczyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. W tym samym wstawić kasze do wody i ugotować według zaleceń producenta.
  • Kiedy obydwa składniki będą gotowe, mieszamy je ze sobą. Dodajemy zeszkloną cebulkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  • Farsz zawijaj w liście kapusty. Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu i gotuj, aż liście będą miękkie. Podajemy z sosem grzybowym.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Gołąbki z kaszą gryczaną
Na porcję przypada:
Kalorie
689.3
Tłuszcze
 
28.5
g
44
%
Węglowodany
 
98
g
33
%
Błonnik
 
10.7
g
45
%
Białka
 
14.4
g
29
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.