w

Sos kurkowy z przepisu Tomasza Strzelczyka. Grzybowy dodatek do obiadu

Już wkrótce sezon grzybowy w polskich lasach. Jeśli lubisz spędzać godziny w lesie w poszukiwaniu zdrowych, młodych grzybów ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Większość ludzi jest zdania, że borowiki to królowie lasu, ale nie zapominajmy o innych grzybach np.: kurkach.

Ekspresowy sos kurkowy, który możesz zrobić z paru składników. Kurki to małe żółte grzyby o chrupiącej strukturze. Sos jest jasny i gęsty, ładnie wygląda i obłędnie smakuje.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kurki oczyścić i opłukać, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie kroimy grzybów.
  • Na patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć.
  • Dodać masło a po jego roztopieniu wrzucić kurki. Smażyć przez ok. 5 - 6 minut co chwilę mieszając. Dodać sól i pieprz na następnie wlać śmietankę i zagotować.
  • Na koniec dodać kurkumę i gotować przez 2-3 minty do zagotowania. Na koniec posypujemy pokrojonym koperkiem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Sos kurkowy Tomasza Strzelczyka
Na porcję przypada:
Kalorie
293.9
Tłuszcze
 
28.8
g
44
%
Węglowodany
 
7.4
g
2
%
Błonnik
 
2.6
g
11
%
Białka
 
2.7
g
5
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz