w

Gofry belgijskie puszyste niczym chmurka

Gofry belgijskie to synonim lata w nadmorskiej miejscowości i dla wielu osób ta przekąska istnieje jedynie podczas wakacji. Ta chrupiąca przekąska ma wiele wersji, ale tym razem przedstawimy najłatwiejszy przepis!

Nasze polskie gofry są wykonywane z ciasta naleśnikowego, natomiast belgijskie charakteryzuje się ciastem drożdżowym i dużą ilością masła. Różnicę czuć już po pierwszej chwili!

Gofry belgijskie

Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, to właśnie gofry belgijskie! Przekąska ma być słodka, ale my rekomendujemy stosowanie naturalnych słodzików.
Czas całkowity 5 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 5 godz.
Czas gotowania 30 min.
gofry belgijskie

Sposób przygotowania

  • Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  • Do drożdży z mlekiem dodaj mąkę, masło i cukier.
  • Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z resztą składników, odstaw całość do wyrośnięcia na kilka godzin.
  • Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy kilka minut, aż będą jasnobrązowe i chrupiące z zewnątrz.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli