Spis treści
Gofry belgijskie to synonim lata w nadmorskiej miejscowości i dla wielu osób ta przekąska istnieje jedynie podczas wakacji. Ta chrupiąca przekąska ma wiele wersji, ale tym razem przedstawimy najłatwiejszy przepis!
Nasze polskie gofry są wykonywane z ciasta naleśnikowego, natomiast belgijskie charakteryzuje się ciastem drożdżowym i dużą ilością masła. Różnicę czuć już po pierwszej chwili!
Gofry belgijskie
Sposób przygotowania
- Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
- Do drożdży z mlekiem dodaj mąkę, masło i cukier.
- Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z resztą składników, odstaw całość do wyrośnięcia na kilka godzin.
- Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy kilka minut, aż będą jasnobrązowe i chrupiące z zewnątrz.
Składniki
na 5 porcji
- 40 g drożdże
- 1 szklanka mleko (ciepłe)
- 500 g mąka pszenna
- 180 g cukier brązowy
- 4 jajko
- 180 g masło (roztopiony)
Jeden komentarz