w

Gofry belgijskie puszyste niczym chmurka

Gofry belgijskie to synonim lata w nadmorskiej miejscowości i dla wielu osób ta przekąska istnieje jedynie podczas wakacji. Ta chrupiąca przekąska ma wiele wersji, ale tym razem przedstawimy najłatwiejszy przepis!

Nasze polskie gofry są wykonywane z ciasta naleśnikowego, natomiast belgijskie charakteryzuje się ciastem drożdżowym i dużą ilością masła. Różnicę czuć już po pierwszej chwili!

Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, to właśnie gofry belgijskie! Przekąska ma być słodka, ale my rekomendujemy stosowanie naturalnych słodzików.
Sponsorowane
Czas całkowity 5 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 5 godziny
Czas gotowania 30 minuty
gofry belgijskie
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  • Do drożdży z mlekiem dodaj mąkę, masło i cukier.
  • Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z resztą składników, odstaw całość do wyrośnięcia na kilka godzin.
  • Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy kilka minut, aż będą jasnobrązowe i chrupiące z zewnątrz.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Gofry belgijskie
Na porcję przypada:
Kalorie
610.2
Tłuszcze
 
7.2
g
11
%
Węglowodany
 
117.3
g
39
%
Błonnik
 
3.3
g
14
%
Białka
 
18.2
g
36
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *