Spis treści
Gofry
Z czym Ci się kojarzą wakacje nad morzem jeśli chodzi o strefę kulinarną? Z pewnością na pierwszym miejscu będzie ryba, ale drugie to zdecydowanie nadmorskie gofry z budki! Ten przepis to idealne odzwierciedlenie nadmorskiego przysmaku!Gofry możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, my postawiliśmy na minimalizm w postaci sosu czekoladowego, borówek, malin oraz cukru pudru.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka umieść w misce, dodaj szczyptę soli i ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj do nich cukier i ubijaj jeszcze przez minutę.
- Żółtka wrzuć do oddzielnej miski, dodaj olej oraz ciepłe mleko. Roztrzep całość trzepaczką. Na końcu dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na gładką masę.
- Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany i delikatnie mieszaj, by nie stracić puszystości.
- Gofrownice wysmaruj delikatnie olejem i rozgrzej do maksymalnej mocy. Nalewaj odrobinę ciasta, ale nie pod same brzegi, gdyż to pod wpływem zamknięcia, wypłynie i zrobi się bałagan.
- Piecz gofry, aż będą rumiane, staraj się nie otwierać za często gofrownicy, gdyż może to wpłynąć na wypiek.
- Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki
na 4 porcje
- 250 g mąka pszenna
- 1 1/3 szklanka mleko
- 1/3 szklanka olej
- 3 jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cukier
- 1 szczypta sól
- 5 łyżka sos czekoladowy
- garść maliny
- garść borówki
Zobacz
Jeden komentarz