w

Chrupiące gofry z miękkim wnętrzem

Z czym Ci się kojarzą wakacje nad morzem jeśli chodzi o strefę kulinarną? Z pewnością na pierwszym miejscu będzie ryba, ale drugie to zdecydowanie nadmorskie gofry z budki! Ten przepis to idealne odzwierciedlenie nadmorskiego przysmaku!
Gofry możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, my postawiliśmy na minimalizm w postaci sosu czekoladowego, borówek, malin oraz cukru pudru.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka umieść w misce, dodaj szczyptę soli i ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj do nich cukier i ubijaj jeszcze przez minutę.
  • Żółtka wrzuć do oddzielnej miski, dodaj olej oraz ciepłe mleko. Roztrzep całość trzepaczką. Na końcu dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na gładką masę.
  • Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany i delikatnie mieszaj, by nie stracić puszystości.
  • Gofrownice wysmaruj delikatnie olejem i rozgrzej do maksymalnej mocy. Nalewaj odrobinę ciasta, ale nie pod same brzegi, gdyż to pod wpływem zamknięcia, wypłynie i zrobi się bałagan.
  • Piecz gofry, aż będą rumiane, staraj się nie otwierać za często gofrownicy, gdyż może to wpłynąć na wypiek.
  • Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Gofry
Na porcję przypada:
Kalorie
501.8
Tłuszcze
 
25.7
g
40
%
Węglowodany
 
57.2
g
19
%
Błonnik
 
4.8
g
20
%
Białka
 
10.6
g
21
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz