w

Chrupiące gofry z miękkim wnętrzem

Gofry

Z czym Ci się kojarzą wakacje nad morzem jeśli chodzi o strefę kulinarną? Z pewnością na pierwszym miejscu będzie ryba, ale drugie to zdecydowanie nadmorskie gofry z budki! Ten przepis to idealne odzwierciedlenie nadmorskiego przysmaku!
Gofry możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, my postawiliśmy na minimalizm w postaci sosu czekoladowego, borówek, malin oraz cukru pudru.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka umieść w misce, dodaj szczyptę soli i ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj do nich cukier i ubijaj jeszcze przez minutę.
  • Żółtka wrzuć do oddzielnej miski, dodaj olej oraz ciepłe mleko. Roztrzep całość trzepaczką. Na końcu dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na gładką masę.
  • Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany i delikatnie mieszaj, by nie stracić puszystości.
  • Gofrownice wysmaruj delikatnie olejem i rozgrzej do maksymalnej mocy. Nalewaj odrobinę ciasta, ale nie pod same brzegi, gdyż to pod wpływem zamknięcia, wypłynie i zrobi się bałagan.
  • Piecz gofry, aż będą rumiane, staraj się nie otwierać za często gofrownicy, gdyż może to wpłynąć na wypiek.
  • Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli