w

Nietypowe zastosowania ryżu. Będziesz zaskoczony do czego jeszcze możesz go użyć

Źródło: nmapower, pixabay

W prawie każdej polskiej kuchni znajdziemy ryż. Jego neutralny smak sprawia, że uwielbiają go jeść nie tylko dzieci, ale też dorośli. Mało kto wie o tym, że te małe niepozorne ziarenka mają dużą moc, którą możemy wykorzystać w wieloraki sposób. Okazuje się bowiem, że ryż nadaje się nie tylko do jedzenia, ale np. do ostrzenia noży, czy usuwania wilgoci. Zainteresowani?

Ryż nie tylko do jedzenia. Poznaj nietypowe zastosowania ryżu

Ryż nie tylko do jedzenia? Pewnie wielu z was zaskoczyło to zdanie. Już dawno temu odkryto zupełnie inne i nowe zastosowania ryżu, które mogą pomóc w sprzątaniu. Dziś chcemy wam podać kilka trików w których wykorzystuje się ziarenka ryżu.

Ostrzenie noży

Tępe noże w kuchni, a ty nie masz ostrzałki? Nie przejmuj się. Jeśli masz w domu ryż jesteś uratowany. Wystarczy, że do kubka wsypiesz ryż, a następnie umieścisz w nim nóż i przekręcisz kilka razy. Tyle wystarczy. Ostrze w kontakcie z ryżem stanie się wygładzone, a jego powierzchnia będzie równiutka jak prosto ze sklepu.

Ryż do szafy

W kuchni lub w szafkach pojawiła się wilgoć? Tutaj też świetnie poradzą sobie ziarenka ryżu. Miseczkę z ryżem umieść w miejscu które podejrzewasz o wilgoć. Po kilku dniach ziarenka powinny napęcznieć, co będzie oznaczało, że ryż przejął wilgoć z danego miejsca. Czynność powtarzaj do momentu, aż ziarenka ryżu pozostaną całkowicie suche.

Zapach do szafy

Nie musisz kupować drogich saszetek zapachowych do szafy. Wystarczy, że ziarenka ryżu skropisz ulubionym olejkiem, zawiniesz w gazę i zawiesisz w szafie. Twoje ubrania będą pięknie pachnąć przez długi czas.

Ryż w lodówce

Miseczka ryżu w lodówce zneutralizuje brzydkie zapachy. Pamiętaj tylko aby miseczkę z ryżem wymieniać codziennie.

Ryż, a dojrzewanie owoców

Kupiłaś niezbyt dojrzałe owoce? Wrzuć je do miski i zasyp ryżem. Ryż sprawi, że po kilku godzinach, będą gotowe do jedzenia.

  • Miniatura:
  • Źródło: nmapower, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.