w

Zimą w lesie możesz znaleźć jadalne gatunki grzybów

Źródło: vvoevale

Mimo że główny sezon grzybowy już dawno za nami w lesie nadal można spotkać grzybiarzy, którzy z koszykami szukają czegoś w lesie… Widok jest co najmniej dziwny, ale okazuje się, że te osoby doskonale wiedzą co robią. W lasach można o tej porze roku znaleźć 'zimowe grzyby’. O jakich grzybach mowa?

To nie borowiki szlachetne, podgrzybki czy kurki, ale i zimą można znaleźć ciekawe okazy grzybów. Wystarczy bardzo dobrze znać się na grzybach i zbierać tylko znane, jadalne gatunki.

Zimowe grzyby

Mimo że styczeń czy luty nie kojarzy nam się z sezonem grzybowym w lesie można natknąć się na grzybiarzy z koszykiem pełnym grzybów. Jak twierdzi rzecznik nadleśnictwa Elbląg- Jan Piotrowski w Polsce jest kilka jadalnych gatunków grzybów, które można znaleźć w zimie, jeśli tylko temperatury będą dodatnie. Jakie to gatunki?

Płomiennica zimowa/ zimówka aksamitnotrzonowa

Grzyb o charakterystycznym pomarańczowym kapeluszu i ciemnoszarym trzonie, który rośnie na drewnie drzew liściastych tj. topola, olsza, wierzba czy wiąz. Niestety płomiennica mimo że jest bardzo smaczna, jest też łatwa do pomylenia z silnie trującą hełmówką jadowitą. Dlatego też jeśli chcemy ją zbierać, warto skonsultować się z kimś, kto doskonale zna każdy gatunek grzybów.

Uszak bzowy/ grzyb bzowy/ grzyb judaszowy

Ten gatunek grzyba znajdziemy na obumarłych pniach i gałęziach bzu czarnego. Można go rozpoznać po tym, że z wierzchu jest pokryty brązowym nalotem, a w środku jest błyszczący. Jego kształt przypomina ludzkie ucho. Uszak bzowy nadaje się do ususzenia, a po skruszeniu jest dobrym dodatkiem do potraw.

Boczniak ostrygowaty

Bardzo popularny gatunek, hodowany i często spotykany w sprzedaży. W lesie zimą można spotkać jego dziką odmianę w kolorach szarych, brązowoszarych i fioletowoszarych, która rośnie zazwyczaj na martwych drzewach.

O czym pamiętać zbierając grzyby zimą?!

Przede wszystkim nie wybierajmy się na grzyby, jeśli nie do końca potrafimy rozróżnić dane gatunki. Zimowe grzyby łatwo pomylić z trującymi egzemplarzami, dlatego powinniśmy zachować szczególną ostrożność. Jan Piotrowski w rozmowie z PAP mówił:

„Podczas zbierania grzybów zawsze należy kierować się własnym bezpieczeństwem. Nie zbierajmy grzybów, co do których nie mamy pewności, czy zbieramy właściwe. U płomienicy zimowej czy boczniaków ostrygowatych zbiera się tylko kapelusze. Nigdy też nie powinno się zbierać owocników przejrzałych, pleśniejących czy nierozwiniętych, gdyż ich właściwe oznaczenie staje się niemożliwe”

  • Miniatura:
  • Źródło: vvoevale

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.