Spis treści
Gołąbki w liściach winogrona
Przygotuj się na grecką ucztę! Gołąbki zawijane w liście winogron z dodatkiem sosu pomidorowego, pietruszki i suszonej mięty to odświeżona wersja polskiego przysmaku, który każdy dobrze zna. Jesteś zainteresowana takim połączeniem? Sprawdź jak przygotować to pyszne danie.Jeśli jesteś ciekawa jak smakują liście winogron, to możemy je porównać do świeżego szpinaku. Liście można sparzyć w ten sam sposób co kapustę, dzięki temu stają się elastyczne i łatwo je zawijać. Farsz jaki do nich dodajemy składa się z tradycyjnego ryżu, ale z dodatkiem sosu pomidorowego, mięty i pietruszki. Farsz jest niezwykle świeży w smaku a w połączeniu z liśćmi winogrona stanowią fantastyczne połączenie.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Liście winogrona sparz we wrzątku, osusz i odstaw.
- Przygotuj farsz. Cebulkę posiekaj i podsmaż na tłuszczu, następnie dodaj mięso mielone i podsmaż całość. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, miętę oraz pomidory z puszki. Farsz dopraw solą i pieprzem.
- W garnku zagotuj wodę i dodaj ryż, ale nie gotuj go do pełnej miękkości, powinien być lekko podgotowany.Wsyp ryż do mięsa i wymieszaj.
- Liście napełnij farszem i ciasno zawiń. Gołąbki przełóż do naczynia nasmarowanego oliwą i zalej bulionem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C na godzinę. Podawaj solo lub z sosem pomidorowym.
Składniki
na porcji
- 20 sztuka liście winogrona (duże)
- 3 szklanka bulion warzywny
- 5 łyżka oliwa z oliwek
farsz
- 500 g mięso mielone wieprzowe
- 1 szklanka ryż
- 2 łyżka mięta (suszona )
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 puszka pomidory z puszki
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta cukier
Wartości odżywcze
Gołąbki w liściach winogrona
Na porcję przypada:
Kalorie
609.6
Tłuszcze
36.1
g
56
%
Węglowodany
48.8
g
16
%
Błonnik
4
g
17
%
Białka
22.7
g
45
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
2 komentarzy