w

Gołąbki zawijane w liście winogron. Zakochasz się w tym daniu!

Gołąbki w liściach winogrona

Przygotuj się na grecką ucztę! Gołąbki zawijane w liście winogron z dodatkiem sosu pomidorowego, pietruszki i suszonej mięty to odświeżona wersja polskiego przysmaku, który każdy dobrze zna. Jesteś zainteresowana takim połączeniem? Sprawdź jak przygotować to pyszne danie.
Jeśli jesteś ciekawa jak smakują liście winogron, to możemy je porównać do świeżego szpinaku. Liście można sparzyć w ten sam sposób co kapustę, dzięki temu stają się elastyczne i łatwo je zawijać. Farsz jaki do nich dodajemy składa się z tradycyjnego ryżu, ale z dodatkiem sosu pomidorowego, mięty i pietruszki. Farsz jest niezwykle świeży w smaku a w połączeniu z liśćmi winogrona stanowią fantastyczne połączenie.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 1 godz.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Liście winogrona sparz we wrzątku, osusz i odstaw.
  • Przygotuj farsz. Cebulkę posiekaj i podsmaż na tłuszczu, następnie dodaj mięso mielone i podsmaż całość. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, miętę oraz pomidory z puszki. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  • W garnku zagotuj wodę i dodaj ryż, ale nie gotuj go do pełnej miękkości, powinien być lekko podgotowany.Wsyp ryż do mięsa i wymieszaj.
  • Liście napełnij farszem i ciasno zawiń. Gołąbki przełóż do naczynia nasmarowanego oliwą i zalej bulionem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C na godzinę. Podawaj solo lub z sosem pomidorowym.

Składniki

na 5 porcji

farsz

Wartości odżywcze

Gołąbki w liściach winogrona
Na porcję przypada:
Kalorie
609.6
Tłuszcze
 
36.1
g
56
%
Węglowodany
 
48.8
g
16
%
Błonnik
 
4
g
17
%
Białka
 
22.7
g
45
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli