Przygotowanie świeżego karpia nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Uśmiercenie, wypatroszenie, a także oczyszczenie z łusek to tylko kilka kroków do przygotowania dania z tej wyjątkowej ryby. Wiele osób do oczyszczania karpia używa noża, jednak nie jest to najlepsze narzędzie. Zdecydowanie lepiej skorzystać z rad znanego telewizyjnego kucharza. Karol Okrasa zdradził jak usunąć łuski z karpia, bez szkody dla mięsa. Zainteresowani?
Być może istnieją na świecie osoby, które lubią oporządzać świeże ryby i nie sprawia im to większej trudności. Niestety my do nich nie należymy, dlatego dziś przychodzimy z ratunkiem dla tych, którzy nie wiedzą czy nie umieją przygotować karpia. Z pomocą przychodzi Karol Okrasa, który w programach telewizyjnych chętnie dzieli się swoimi patentami również na tematy związane z przygotowaniem ryb.
Jak usunąć łuski z karpia? Przyda się do tego duża łyżka
Większość osób do oporządzenia karpia używa noża. Nie jest to zbyt dobry sposób. W ten sposób często kaleczymy.. mięso ryby i swoje palce… Zdecydowanie lepiej wykorzystać do tego dużą łyżkę.
Na początku karpia należy dokładnie wypłukać i osuszyć. Kiedy ten krok mamy za sobą, możemy ułożyć karpia na dużym talerzu czy desce i ruchem od ogona do łba, skrobać łuski z jego brzucha i grzbietu. Ważne, żeby łyżkę ułożyć pod odpowiednim kątem. Nie może ona rwać mięsa, a jedynie ściągać łuski. Jeśli łuski nadal będą oporne na ściąganie, można zastosować jeszcze jedną skuteczną metodę. Karpia należy polać gorącą wodą, a następnie natychmiast umieścić w misce z lodem. Krótkie sparzenie skóry powinno przyspieszyć proces usuwania łusek.