Spis treści
Halloween zdobywa coraz większą popularność w krajach Europejskich, korzystają na nim głównie dzieciaki i koncerny spożywcze. Słodycze z motywem tego święta mają przedstawiać wszystko, co wyśnimy sobie w najgorszym koszmarze. Gałki oczne, pitna krew czy palce wiedźmy to tylko zapowiedź „strasznych” przysmaków na talerzu.
Palce wiedźmy
Sposób przygotowania
- Zimne masło siekamy i łączymy z mąką, solą, jajkiem, aromatem migdałowym i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy całość na dwie części i do jednej dodajemy barwnik spożywczy.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na mniejsze części, formujemy palce, nacinamy nożykiem by powstała faktura skóry. Na koniec wbijamy po jednym migdale, który będzie przypominał paznokcia.
- Pieczemy całość w 180*C przez 15 minut.
Składniki
na ciastek
- 200 g masło
- 1 jajko
- 3/4 szklanka cukier puder
- 1 łyżeczka aromat migdałowy
- 2⅓ szklanka mąka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3/4 szklanka migdały
- barwnik spożywczy (zielony lub 50 ml zmielonego szpinaku)