w

Palce wiedźmy. Przepis na halloween

Halloween zdobywa coraz większą popularność w krajach Europejskich, korzystają na nim głównie dzieciaki i koncerny spożywcze. Słodycze z motywem tego święta mają przedstawiać wszystko, co wyśnimy sobie w najgorszym koszmarze. Gałki oczne, pitna krew czy palce wiedźmy to tylko zapowiedź „strasznych” przysmaków na talerzu.

Palce wiedźmy to bardzo łatwy przepis na przekąskę w klimacie amerykańskiego święta. Mimo strasznego wyglądu ciasteczka smakują obłędnie i w mig znikają z talerza. Można je zrobić w dwóch wersjach kolorystycznych — jasnej i zielonej. Zielony barwnik spożywczy można kupić w sklepie lub pozyskać go naturalnie, dodając odrobinę soku ze szpinaku. Nie zmieni on smaku, ale doda odrobiny koloru ciastkom, a przy tym staną się jeszcze bardziej realistyczne.
Sponsorowane
Czas całkowity 55 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 15 minuty
halloween
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zimne masło siekamy i łączymy z mąką, solą, jajkiem, aromatem migdałowym i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy całość na dwie części i do jednej dodajemy barwnik spożywczy.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na mniejsze części, formujemy palce, nacinamy nożykiem by powstała faktura skóry. Na koniec wbijamy po jednym migdale, który będzie przypominał paznokcia.
  • Pieczemy całość w 180*C przez 15 minut.

Składniki

na 20 ciastek

Wartości odżywcze Zobacz

Palce wiedźmy
Na porcję przypada:
Kalorie
179.4
Tłuszcze
 
7.2
g
11
%
Węglowodany
 
24.9
g
8
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
4.7
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *