w ,

Palce wiedźmy. Przepis na halloween

Halloween zdobywa coraz większą popularność w krajach Europejskich, korzystają na nim głównie dzieciaki i koncerny spożywcze. Słodycze z motywem tego święta mają przedstawiać wszystko, co wyśnimy sobie w najgorszym koszmarze. Gałki oczne, pitna krew czy palce wiedźmy to tylko zapowiedź „strasznych” przysmaków na talerzu.

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy to bardzo łatwy przepis na przekąskę w klimacie amerykańskiego święta. Mimo strasznego wyglądu ciasteczka smakują obłędnie i w mig znikają z talerza. Można je zrobić w dwóch wersjach kolorystycznych — jasnej i zielonej. Zielony barwnik spożywczy można kupić w sklepie lub pozyskać go naturalnie, dodając odrobinę soku ze szpinaku. Nie zmieni on smaku, ale doda odrobiny koloru ciastkom, a przy tym staną się jeszcze bardziej realistyczne.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 15 min.
halloween

Sposób przygotowania

  • Zimne masło siekamy i łączymy z mąką, solą, jajkiem, aromatem migdałowym i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy całość na dwie części i do jednej dodajemy barwnik spożywczy.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i dzielimy na mniejsze części, formujemy palce, nacinamy nożykiem by powstała faktura skóry. Na koniec wbijamy po jednym migdale, który będzie przypominał paznokcia.
  • Pieczemy całość w 180*C przez 15 minut.

Składniki

na 20 ciastek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli